BiH

Bradara: Zakon o kontroli duhana prilagoditi bh. građanima

Off 33

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je danas u Sarajevu da će zakon o kontroli duhana i duhanskih proizvoda biti prilagođen građanima BiH.

Na radionici o temi “Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje”, zaključeno je da u BiH postoje određene navike i da su svi parlamentarci svjesni specifičnosti bh. društva.

“Vlada FBiH će sačiniti konačan prijedlog zakona i uputiti ga u Parlament. U amandmanskoj fazi možemo djelovati ako ne budemo zadovoljni, jer nam je stalo da donesemo zakon koji će biti provodiv i u interesu svih građana”, rekla je Bradara.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino (Khaldoun Sinno) naglasio je da je neophodno definisati kako kontrolisati efekte pušenja, te regulisati reklamiranje i pušenje u javnim prostorima.

Čak 80 posto bh. građana je na neki način izloženo pušenju, što ima efekte u zdravstvu i u ekonomiji, a sve članice EU moraju usklađeno provesti određene mjere za kontrolu upotrebe duhana.

Radionica je održana u sklopu široke javne rasprave čiji je cilj doći do što kvalitetnijeg zakonskog rješenja o ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Related Posts