BiH

BiH dobila i zvaničan poziv da preda godišnji plan za MAP

Off 259
BiH je dobila poziv da preda godišnji nacionalni plan koji aktivira MAP. Ministri zemalja članica NAtO-a su saglasni da su spremni da prime naš godišnji plan, javlja reporter BHRT-a. Gost Dnevnika 1 bio je vojni analitičar Đuro Kozar. O detaljim izvještava Aleksandar Brezar, reporter BHRT-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da su spremni prihvatiti podnošenje nacionalnog programa BiH, te je sada do BiH da napravi finalni korak i iskoristi ovu priliku.

Godišnji program je lista aktivnosti između BiH i NATO-a u okviru Akcionog plana za članstvo. Aktivacijom MAP-a ovo značajno pitanje biće u rukama domaćih institucija. Gost Dnevnika 1 bio je politički analitičar Đuro Kozar.


Komšić: Odluke Predsjedništva BiH o NATO integracijama jedini  obavezujući dokumenti

Strateške odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljaju jedini kredibilan i obavezujući dokument na osnovu kojeg se može dalje postupati u procesu NATO integracija, saopštio je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda pozdravio je ocjenu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o potrebi aktivacije Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Komšić je saglasan sa Stoltenbergom u pogledu prihvatanja ponude koja je od NATO-a upućena Bosni i Hercegovini. Komšić ujedno poziva sve domaće političke aktere da ulože dodatne napore kako bi došlo do aktivacije MAP-a.

Član Predsjedništva BiH podsjetio je na Strategiju vanjske politike BiH koju je u martu tekuće godine usvojilo Predsjedništvo BiH, a u čijim osnovama je istaknuto da nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine, te da će prioritetne aktivnosti biti prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a.

Čović: HDZ BiH ostaje privržen saradnji i razvoju odnosa s NATO-om

Predsjednik HDZ BiH i HNS-a Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo zbog odluke saveznika nakon današnjeg ministarskog sastanka NATO-a u Bruxellesu, gdje je potvrđena spremnost i pozvana BiH da dostavi svoj prvi Godišnji državni program.

“Želim iskazati zadovoljstvo i pozdraviti odluku saveznika nakon današnjeg ministarskog sastanka NATO-a u Bruxellesu, gdje je potvrđena spremnost i pozvana BiH da dostavi svoj prvi Godišnji državni program – ANP, kazao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović, povodom aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP), saopćio je HDZ BiH.

“Koristim ovu prigodu da se iskreno zahvalim NATO saveznicima koji su na ovaj način prepoznali vjerodostojnost i naše napore tokom proteklih godina u procesu približavanja NATO integracijama, što je u konačnici dovelo do odobravanja i aktiviranja Akcijskog plana za članstvo. Ovo je nesumnjivo pozitivan integracijski korak za Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski narod Bosne i Hercegovine, koji je životno zainteresiran za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, preko svojih dužnosnika iz Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora, najviše je doprinio da NATO ocijeni vjerodostojnim naše napore i pozove BiH da dostavi ANP”, kazao je Čović.

Dodao je da Hrvatska demokratska zajednica BiH sa svojim partnerima u HNS-u ostaje do kraja privržena daljnjoj saradnji i razvoju odnosa s NATO-om, s konačnim ciljem punopravnog članstva u ovom savezu.

Related Posts