BiH

BH novinari: Hitno istražiti napad na ekipu RTRS-a i kazniti napadača

Off 31
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su napad na ekipu Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), koji se desio juče u Sarajevu, kada je nepoznata osoba verbalno vrijeđala vozača ove medijske kuće i nasrnula na njihovo vozilo u blizini zgrade Predsjedništva BiH, dok su novinar i snimatelj bili na zadatku.

Kako je saopšteno, Upravni odbor BH novinara zahtjeva od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog napada i preduzimanje kaznenih mjera prema napadaču, te stvaranje uslova za slobodan i siguran rad svih novinara i medijskih ekipa, bez obzira za koji medij rade i iz kojeg dijela BiH dolaze na novinarske zadatke u Sarajevo.

Sloboda medija i sigurnost novinara su demokratske vrijednosti, zaštićene Ustavom BiH i zakonskim propisima – niko nema pravo dovoditi u pitanje te vrijednosit ili ih kršiti svojim postupcima. Zbog toga očekujemo od MUP –a Kantona Sarajevo da u najskorije vrijeme javnost obavijesti o konkretnim mjerama koje su poduzeli u vezi sa ovim napadom, saopštili su iz UO BH novinara.

Nedopustivo je napadati novinarske ekipe i sprečavati medijske djelatnike u obavljanju profesionalnih zadataka, te UO BH novinara zahtijeva od nadležnih pravosudnih i državnih istitucija efikasnije sankcionisanje pojedinaca koji krše pravo na slobodu medija i ugrožavaju sigurnost novinara, kao i dosljednu primjenu evropskih standard zaštite prava na slobodu izražavanja u bosanskohercegovačkoj praksi, dodali su u saopštenju.

Related Posts