BiH

Ambasadorica Kormak učestvovat će na “Maršu mira”

Off 38
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) tokom današnje radne posjete Srebrenici izjavila je da će biti jedna od učesnica “Marša mira” koji se svake godine u julu organizira stazama kojima su spas tražili bošnjački civili bježeći od genocida.

Ona je danas razgovarala je sa predstavnicima udruženja majki Srebrenice, načelnikom Srebrenice Mladenom Grujičićem i zamjenikom načelnika Nerminom Alivukovićem i predsjedavajućim Skupštine općine Srebrenica Alijom Tabakovićem o svim pitanjima koja se tiču običnog čovjeka u Srebrenici, a to je obrazovanje, politička situacija, ekonomski razvoj i zdravstvo.

“Razgovarali smo o ovogodišnjem obilježavanju 11. jula i napomenula sam da ću biti toga dana u Memorijalnom centru Potočari, a dan prije, učestvovaću na “Maršu mira”. Za potrebe sigurnosti učesnika “Marša mira”, doprinijet ćemo omogućavanjem deminiranja jednog dijela trase. Građani Srebrenice zaslužuju ekonomsku stabilnost i sigurnost. Ja se zaista nadam da će se sve političke stranke truditi da zajedno omoguće građanima Srebrenice bolju budućnost”, rekla je Kormak.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da se, sa saradnicima, trudi da osigura ekonomski razvoj ovog grada.

“Imamo rezultate i vjerujem da će nam trebati još dvije godine da ostvarimo pomak u ekonomskom razvoju. To podrazumijeva realizaciju još nekoliko projekata koji će omogućiti značajno zapošljavanje“, kazao je Grujičić.

Zamjenik načelnika Nermin Alivuković je napomenuo da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća i da načelnik Grujičić daje punu podršku Organizacionom odboru za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Related Posts