BiH, Ekonomija, Privreda

Agencija za statistiku BiH: U novembru industrijska proizvodnja veća za 1% u odnosu na oktobar

Off 43
Ukupna industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u novembru prošle godine veća je za 1% u odnosu na oktobar, podatak je Agencije za statistiku BiH. Riječ je o tzv. desezoniranoj industrijskoj proizvodnji, odnosno podacima koji su dobijeni nakon što su iz proračuna uklonjeni sezonski uticaji.

Rast industrijske proizvodnje u BiH od 4,9% bilježi se u novembru 2017. u odnosu na isti mjesec 2016. godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

U novembru prošle godine, u odnosu na oktobar, proizvodnja energije veća je za 4,5%, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,6%.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda, odnosno proizvoda koji nisu finalni, u posmatranom periodu veća je za 1,5%, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 2,1%, a kapitalnih proizvoda za 5,3%.

U novembru prošle godine u odnosu na isti mjesec 2016. godine, navodi Agencija za statistiku BiH, proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća je za 11,6%, proizvodnja kapitalnih proizvoda za 6,8%, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,7%. Proizvodnja energije u istom periodu manja je za 3,1%, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,5%.

Related Posts