BiH

Admir Čavka: Izborni zakon krši obavezu zastupljenosti po Popisu iz 1991. godine

Off 40

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Admir Čavka, najavio je da će pokrenuti konkretne korake ka izmjenama Izbornog zakona BiH zbog kršenja prava na proporcionalnu zastupljenost po rezultatima iz 1991. godine, što je utvrđeno entitetskim ustavima.

„Ustav entiteta Republika Srpska u članu 97. propisuje da će u javnim institucijama biti osigurana zastupljenost etničkih zajednica proporcionalna rezultatima Popisa iz 1991. godine. Isto će važiti do potpune provedbe Aneksa 7 – Sporazuma o povratku. Ovo se odnosi i na lokalnu samoupravu, odnosno na tijela birana od strane skupština opština. Međutim, Izborni zakon BiH propisuje da je popis koji se uzima u obzir ‘posljednji održani’, a ne onaj iz 1991. godine“, kazao je poslanik Čavka.

Čavka smatra da posljedice ovakve primjene već vidimo u promjeni obaveza vezanih za etničku strukturu članova i članica opštinskih izbornih komisija, ali i kroz druge odredbe. Prema njegovim riječima, iz Federacije se šuti, jer tamo pojedincima odgovara da zaštite interese na lokalnom nivou, ali ovo direktno šteti i ugrožava brojno manjinsko stanovništvo, bez obzira o kojem je narodu riječ.

„Izborni zakon na ovaj način direktno krši Aneks 7, obeshrabruje političko učešće Bošnjaka, Hrvata i Srba povratnika tamo gdje su oni u manjini. Istovremeno, ovo predstavlja opasnu praksu, budući da pojedini zakoni na državnom nivou poput onog o državnoj službi također propisuju ‘posljednji popis’ kao mjeru, dok oni o policijskoj strukturi propisuju ‘popis iz 1991’. Na entitetskom nivou, vlasti RS-a su već napustile praksu navođenja ovog uslova u zakonima, rekao je Čavka.

On smatra da se mora krenuti u ispitivanje ustavnosti svih propisa koji naizgled neutralnim odredbama ugrožavaju prava konstitutivnih naroda u zajednicama gdje su manjina.

“Pozivam sve probosanske političke snage da se očituju po ovom pitanju i da zajedno krenemo u borbu protiv ovog skrivenog i trajnog institucionalnog djelovanja na legalizaciji etničkog čišćenja“, zaključio je Čavka.

Related Posts

Arhiva

Maj 2018
P U S Č P S N
« apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031