Свијет

Ерјавец: Хрватским рибарима бит ће наплаћиване казне

Off 9
Министар вањских послова Словеније Карл Ерјавец рекао је данас да словеначка полиција има право да наплаћује казне хрватским рибарима који уђу у словеначке воде у Пиранском заливу.

“Словеначка полиција ће проводити своје надлежности на мору, укључујући и наплаћивање казни. О томе имамо евиденцију, а рибари који не буду хтјели да плате имат ће тешкоће при уласку у Словенију”, изјавио је Ерјавец за Радио Словенија.

Хрватска министрица вањских послова Марија Пејчиновић Бурић изјавила је јуче да су словеначке пријетње високим новчаним казнама хрватским рибарима непримјерене, бесмислене и немогуће.

Она је позвала словеначку страну да се суздржи од једностраних потеза и да се врати дијалогу како би било ријешено отворено гранично питање.

Словенија је 30. децембра почела да примјењује арбитражну одлуку о граници са Хрватском, према којој јој припада 80 одсто Пиранског залива и добила је коридор до међународних вода.

Хрватски рибари годинама су ловили у Пиранском заливу, али након арбитражне одлуке став Љубљане је да им за то сада треба посебна дозвола словеначких власти.

Уколико хрватски рибари до средине залива буду пловили без дозволе, словеначке власти ће им издати рјешења о казни која ће им бити наплаћена када пређу копнену границу и дођу у Словенију.

Хрватска и даље не признаје одлуку Арбитражног суда, за коју сматра да је компромитована поступком словеначких представника.

Related Posts