Свијет

Вашингтон Пост тврди: Емирати хакирали Катар и изазвали кризу

Off 8

Уједињени Арапски Емирати су организирали хакирање профила на друштвеним мрежама катаске владе крајем маја, а како би се објавили оштре, али лажне изјаве катарског емира, што је потом узроковало кризу, објавио је вашингтон Пост, позивајући се на америчке обавјештајне изворе.

Катарском емиру, Шеику Тамим бин Хамад ал-Танију је приписана изјава у мају у којој је хвалио Хамас, а Иран назвао исламском силом. Након тога Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), Бахреин и Египат су прекинули дипломатске и економске односе с Катаром.

Катар је одмах устврдио да су лажне изјаве убацили хакери, али заљевске земље нису прихватиле објашњење. Амерички лист извјештава да су обавјештајци САД-а сазнали да су само дан прије спорне објаве званичници из Емирата на високом нивоу разговарали о планираном хакирању.

Није познато, како наводе, да ли је УАЕ хакирао или је само платио хакирање профила. Амбасадор УАЕ у САД-у је одбацио ове информације казавши како су лажне.

“Оно што је јасно јесте понашање Катара који помаже, финансира и омогућава терористима дјеловање. Они охрабрују насиље, радикализацију и подривају стабилност сусједа”, навео је амбасадор.

Амерички Стејт дипартмент није одговорио на упит Ројтерса о овим информацијама.

Related Posts