БиХ

Главни ревизор РС-а Душко Шњегота разријешен дужности

Off 17
Duško Šnjegota

Владајућа већина у Народној скупштини Републике Српске разријешила је вечерас дужности главног ревизора Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, Душка Шњеготу и његовог замјеника Дарка Пејића.

Сједница је одржана без посланика опозиције, којима је онемогућено присуство.

Шњегота и Пејић поднијели су оставке 31. аугуста, односно ставили на располагање своје мандате Народној скупштини, које су вечерас и прихваћене на сједници којој не присуствују посланици опозиције.

Ентитетски предсједник Милорад Додик је недавно најавио смјену главног ревизора Републике Српске Душка Шњеготе, кога је оптужио да “покушава да разним тендециозним информацијама уведе јавност у заблуду у вези с одређеним чињеницама”.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске недавно је објавила консолидовани финансијски извјештај за кориснике буџета Републике Српске за 2016. годину, у којем је наведено да је непокривени дефицит буџета износио најмање 175,6 милиона КМ, а да су буџетски корисници створили за најмање 118 милиона КМ веће обавезе од расположивих средстава, што власт у том ентитету оспорава.

Усвојене измјене Закона о кривичном поступку

Народна скупштина усвојила је вечерас, по хитном поступку, Закон о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку којим је предвиђено увођење двије нове мјере безбједности за лица која су дјело починила у стању неурачунљивости, а ријеч је о обавезном психијатријском лијечењу и чувању у здравственој установи и обавезном психијатријском лијечењу на слободи.

По хитном поступку усвојен је и Закон о измјени и допунама Закона о сузбијању корупције, оранизованог и најтежих облика привредног криминала. Главни разлог за његово доношење је усклађивање са Кривичним закоником Републике Српске и Законом о јавним тужилаштвима.

Усвојен је Закон о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима, којим је предвиђено брисање одредбе да се правном лицу које посједује лиценцу за детаљна истраживања може одобрити и извођење основних истраживања.

Народна скупштина је усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о Економско-социјалном савјету Републике Српске и Кодекс понашања народних посланика у Народној скупштини.

Усвојени су и нацрти закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним транксакцијама, о хемикалијама, о средњем образовању и васпитању, док није усвојен Приједлог закона о рударству.

Усвојена је Стратегија развоја трговине Републике Српске до 2022. године, те Нацрт стратегије менталног здравља за период 2017.-2027. година.

Усвојен је извјештај о раду Агенције за осигурање Републике Српске за 2016. годину, извјештај о стању у сектору осигурања за прошлу годину, те извјештај о финансијском пословању Агенције за прошлу годину.

Посланици су усвојили извјештај о реализацији Стратегије развоја туризма Републике Српске за период од 2011. до 2020. године у прошлој години.

Примљен је к знању извјештај о пословању Радио-телевизије Републике Српске за 2016. годину, план рада за 2017. и извјештај о ревизији финансијског пословања РТРС-а за 2016. годину.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, закључио је рад 21. редовне сједнице.

Сједница је одржана у малој сали Народне скупштине, без посланика опозиције, којима је онемогућено присуство.

******************************************

Размотрен извјештај о пословању РТРС-а

Народна скупштина размотрила је вечерас извјештај о раду Радио-телевизије Републике Српске (РТРС) за 2016. годину, план рада за ову годину и извјештај о ревизији финансијског пословања ове медијске куће за прошлу годину.

Образлажући извјештаје у Народној скупштини, генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић рекао је да је РТРС прошле године успјешно реализовао све планиране активности и пројекте.

“Поносни смо на завршетак техничко-технолошког опремања РТВ дома у Бањалуци, гдје РТРС данас има најсавременији продукцијски студио у региону и технички је спреман за емитовање три телевизијска програма истовремено”, рекао је Милиновић.

Навео је да је тај пројекат реализован уз помоћ Владе Републике Српске и ресорног министарства кроз капиталне инвестиције, додајући да је у плану за 2017. годину наставак техничко-технолошког опремања како би се РТРС, како је рекао, сврстао раме уз раме са јавним сервисима у региону.

“Основни проблеми који су оптеретили функционисање РТРС-а у прошлој години односе се на компликовану, а и даље нерјешену ситуацију у вези са основним извором финансирања – РТВ таксе”, напоменуо је Милиновић.

Он је рекао да један од три телеком оператера у БиХ – ХТ Еронет у септембру прошле године прекинуо наплату РТВ таксе, што је додатно закомпликовало ситуацију, истичући да је РТРС радио на унапређењу властите службе наплате таксе која, по Милиновићевим ријечима, из године у годину расте.

Милиновић је рекао да прошле године на подручју Федерације БиХ обавезним плаћањем РТВ таксе није било обухваћено 546.000 претплатника, истичући да је РТРС по том основу оштећен за најмање 12 милиона КМ.

Говорећи о процесу дигитализације, Милиновић је навео да је овај процес добрим дијелом враћен у надлежност јавних сервиса, истичући да се дигиталном опремом, која је у власништву РТРС-а, за територију Републике Српске управља из Бањалуке.

“У Републици Српској и на нивоу Босне и Херцеговине још не постоји законски оквир који регулише област дигиталног емитовања и комуникација, а и поред тога данас имамо ситуацију да Регулаторна агенција за комуникације Босне и ХерцеговинеХ врши константан притисак на РТРС у самом процесу дигитализације, што је недопустиво”, истакао је Милиновић.

Размотрен Приједог стратегије развоја трговине до 2022. године

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједог стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године.

Овај документ је важан дио економске модернизације и развоја Републике Српске.

Стратегија треба да створи услове за одрживи развој тржишта Српске, те повећање извоза и да регулише активности трговинске дјелатности на одговарајући начин, наводи се у приједлогу овог документа.

Народна скупштина размотрила је и Нацрт стратегије развоја менталног здравља у Републици Српској за период 2017-2027. година, као и Нацрт закона о средњем образовању и васпитању.

Циљ доношења стратегије је да се смањи појава менталних поремећаја и омогуће доступност квалитетног и правовременог пружања здравствених услуга, те рехабилитација и социјална инклузија лица са менталним поремећајима.

На доношење ове стратегије утицао је податак Свјетске здравствене организације да 450 милиона људи широм свијета има менталне проблеме и да су проблеми менталног здравља на врху листе здравствених проблема глобално, наводи се у овом документу.

Максималан рок за испуњење новчаних обавеза до 60 дана

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним транскцијама, којим се уређују рокови измирења и правне посљедице кашњења њиховог испуњења ради побољшања ликвидности привредних субјеката Републике Српске.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да су разлози за доношење овог закона садржани у потреби побољшања ликвидности економског система Српске, те убрзања протока новчаних средстава, што смањује потребну количину новца у оптицају.

“Овим законом уређују се рокови измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама и првне посљедице у случају кашњења њиховог испуњења, а ради успостављања ликвидности привреде”, истакао је Тегелтија.

Нацрт закона прописује да се уговором између привредних субјеката или између привредног и субјекта јавног права не може уговорити рок испуњења новчане обавезе дужи од 60 дана.

Ако рок није уговорен, дужник је обавезан испунити новчану обавезу у року од 30 дана без обавезе повјериоца да га позове на испуњење, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

Размотрен Приједлог закона о Економско-социјалном савјету

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Економско-социјалном савјету, којим се врши његово усклађивање са Законом о раду.

“Овим приједлогом закона прописани су услови за утврђивање репрезентативности синдиката и послодаваца на нивоу Републике, због чега је неопходно ускладити овај закон са Законом о раду”, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић.

Економско-социјални савјет трипартитно је тијело које чине представници Владе Републике Српске, представници репрезентативних синдиката и репрезентативних удружења послодаваца на нивоу Републике Српске.

Савјет има девет чланова и то три представника Владе, три представника репрезентативних синдиката Републике и три представника репрезентативних удружења послодаваца Републике, наведено је у образложењу приједлога.

Размотрен Приједлог Закона о рударству

Приједлог закона о рударству који су данас размотрили посланици Народне скупштине РС предвиђа успостављање оквира за безбједније обављање послова у овој области, рекао је данас помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Есад Салчин.

Образлажући у Народној скупштини овај законски приједлог, Салчин је рекао да се предложеним законским рјешењима јасније дефинишу услови и начин експлоатације минералних сировина и извођење других рударских радова, као и услови за стицање овлашћења за обављање послова из области рударства.

“Разлог за доношење овог закона налази се у чињеници да важећи Закон о рударству садржи одредбе за које је у досадашњој примјени утврђено да су непрецизне и непотпуне, што даје могућност различите примјене у пракси”, рекао је Салчин.

У односу на важећи Закон, каже Салчин, уводе се лиценце за правна и физичка лица којим стичу овлашћење за обављање одређених послова у области рударства, те ће се на тај начин обезбиједити потпунија контрола пословања правних лица која обављају послове у области рударства.

Цвијановић: Потребна реформа Института за нестала лица

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас, у наставку сједнице НСРС без присуства опозиције, да је неопходна темељна реформа Института за нестала лица БиХ.

“Да би овај институт функционисро како треба, потребна је темељна реформа и то не само са аспекта његових суоснивача Вијећа министара и Међународне комисије за нестала лица, већ у томе улогу треба да имају институције РС-а”, рекла је Цвијановић одговарајући на посланичка питања.

Она је истакла да је потребно да институције Републике Српске утичу на избор кадра у управљачким структурама Института.

“У раду овог института постоји пристрасност, недостатак објективности, а то најбоље показују бројке да је више од 5.500 лица бошњачке националности идентифицирано, а само 315 лица српске националности”, рекла је премијерка РС-а.

Размотрен Приједлог закона о сузбијању корупције

По хитном поступку је размотрен Приједлог закона о измјени и допунама Закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је у завршној ријечи да је корупција изазов за свако друштво, па и за РС и напоменуо да је Влада усвојила сет антикорупцијских закона.

“Планиран је извјештај о реализацији Стратегије за борбу против корупције, као и текст нове стратегије за борбу против ове негативне појаве”, истакао је Касиповић.

Разлог за доношење овог закона по хитном поступку је усклађивање са Кривичним закоником Републике Српске, Законом о јавним тужилаштвима Републике Српске, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

Измјене Кривичног закона: Двије нове мјере сигурности

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске, по хитном поступку, предвиђено је увођење двије нове мјере безбједности за лица која су дјело починила у неурачунљивом стању – обавезно психијатријско лијечење и чување у здравственој установи и обавезно психијатријско лијечење на слободи.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић, образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, рекао је да се овим правним актом прописује поступак за изрицање мјера безбједности обавезног психијатријског лијечења.

Он је рекао да су у овом закону извршене и одређене корекције ради усклађивања Закона о кривичном поступку са Породичним законом Републике Српске, Законом о јавним тужилаштвима Републике Српске, као и одређене корекције ради ефикасности и економичности поступка по жалби.

Related Posts