fbpx
Svijet, Vijesti

Vijeće sigurnosti UN: Verbalni sukob Dačića i delegacije Prištine

Off 33
Foto: Ivica Dačić/mfa.gov.rs

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić imao je, po završetku sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, žestoki verbalni sukob sa delegacijom Prištine.

On je nakon što je izašao iz dvorane nastavio raspravu sa ambasadoricom Kosova pri UN-u Vlora Čitaku zbog njene priče o stoljetnom ugnjetavanju Albanaca na Kosovu kao i proslavi 20 godina “oslobođenja”.

Kap koja je prelila čašu je Vlorina izjava da je u slučaju Srbije i Kosova riječ o dekolonijalizaciji.

“Poslije zasjedanja Vijeća sigurnosti UN, dok sam razgovarala sa delegacijom SAD-a i Velike Britanije, srpski ministar vanjskih poslova je došao do mene vičući i vrijeđajući mene i kosovsku delegaciju”, objavila je Vlora Čitaku na svom Twitter profilu.

“Ti sa kojima sjediš su vaši kolonizatori”, rekao je Ivica Dačić, misleći na diplomatske predstavnike SAD-a i Velike Britanije.

Verbalnom okršaju prisustvovao je veći broj predstavnika međunarodne zajednice.

Kako prenosi Tanjug, taj Dačićev komentar odnosio se zapravo na govor Citaku na sjednici Vijeća sigursnosti UN-a, u kojem je ona rekla da je u slučaju Srbije i Kosova riječ o dekolonijalizaciji. Dačić je nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a rekao da ga je ‘frapirala ta laž Citaku’. ”

“Koliko neko treba da nema stida da u Vijeću sigurnosti pred velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom svijeta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma koristite jedan takav izraz, a da vas nije sramota, to je čist bezobrazluk”, rekao je Dačić za RTS.

Related Posts