Svijet, Vijesti

Velika Britanija optužila Iran za presretanje trgovačkog broda

Off 29
Foto: Reuters

Velika Britanija je saopćila da su tri broda iranske mornarice bezuspješno pokušala da blokiraju prolaz britanskom trgovačkom brodu u Hormuškom moreuzu, što je iranska Revolucionarna garda negirala.

Britanska vlada navodi u saopćenju da su se brodovi vratili nazad nakon što su dobili “verbalna upozorenja” s britanskog mornaričkog broda koji je pratio trgovački brod British Heritage.

Vlada navodi u saopćenju da je “zabrinuta tom akcijom i mi još tražimo od iranskih vlasti da deeskaliraju situaciju u regiji”.

Incident predstavlja posljednju eskalaciju napetosti u Perzijskom zalivu oko nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila, iz koga se administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa povukla prošle godine.

Vlasti na Gibraltaru prošle su sedmice zaplijenile iranski supertanker jer je navodno prekršio zapadne sankcije zbog isporuka roba Siriji. Teheran je tada upozorio da će biti reperkusija tog čina.

Poluzvanična novinska agencija Fars objavila je saopćenje garde u kome se navodi da “nije bilo nikakvih incidenata s drugim plovilima, a posebno s britanskim brodovima”, prenosi AP.

Related Posts