fbpx
Svijet, Vijesti

Velika Britanija najavljuje misiju pomorske zaštite kao odgovor na iransku zapljenu tankera

Off 12
Iran zapljena tankera
Foto: Hasan Shirvani/Mizan/AFP, arhiva

Velika Britanija je saopštila da će sa evropskim saveznicima formirati “misiju pomorske zaštite” u Ormuskom moreuzu, poslije iranske zapljene naftnog tankera koji je plovio pod britanskom zastavom u tom strateški važnom prolazu.

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant ocijenio je da iranska zapljena tankera “Stena Impero” i 23 člana njegove posade predstavlja “čin državnog piratstva”.

Hant nije iznio detalje o novoj misiji, ali je rekao da će Velika Britanija “preduzeti odgovarajuću akciju da podrži bezbjedan prolaz brodova kroz Ormuski moreuz”.

On je kazao da britanski potezi nisu dio američke politike “maksimalnog pritiska” na Iran.

Evropske zemlje i dalje poštuju međunarodni nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine, koji su SAD napustile prije više od godinu dana.

Snage Revolucionarne garde Irana presrele su u petak uveče tanker “Stena impero” tokom njegovog tranzita kroz Ormuski moreuz. Brod je zaplijenjen sa 23 člana posade, a među njima nema britanskih državljana.

Iran je saopštio da je taj potez bio odgovor na incident od 4. jula kada je britanska mornarica pomogla Gibraltaru da zaplijeni iranski naftni tanker.

Velika Britanija odbacuje povezivanje ta dva slučaja i navodi da je zapljena iranskog tankera bila legalna, pošto je postojala sumnja da brod ima namjeru da prekrši sankcije EU koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

Izvor: Beta

Related Posts