fbpx
BiH, Vijesti

Većina vodostaja širom BiH opada, Sava u porastu

Off 190

Nivoi rijeka opadaju širom Bosne i Hercegovine i situacija se stabilizuje. Jedino se vodostaj Save duž cijelog toka kroz Republiku Srpsku stalno povećava, a u Brodu je prešao kotu redovne odbrane od poplava.

Vodostaj Save u Semberiji se povećava zbog dotoka velike količine vode, a vrhunac talasa očekuje se narednih dana.

U Bijeljini je reporterka BHRT-a Ivana Trbić.

Timovi Federalne uprave civilne zaštite su na terenu i pomažu ugroženim građanima.

U devet opština i dalje je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće. Saniraju se objekti, lokalni putevi i mostovi.

Federalna uprava civilne zaštite uputila je Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske zahtjev za pomoć u potrazi za dvije nestale osobe u rijeci Bosni, šestogodišnjim dječakom, koji je pao u nabujali potok u utorak poslijepodne u Begovom Hanu kod Žepča, te Almirom Gluhićem iz Zavidovića.


U Prijedoru ukinute vanredne mjere odbrane od poplava

Štab za vanredne situacije grada Prijedora ukinuo je večeras vanredne mjere odbrane od poplava, budući da vodostaj Sane iznosi 385 centimetara, što je znatno ispod kote redovne /420/ i vanredne /460/ odbrane od poplava.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da se voda povlači ka svim vodotocima na području grada, te da se zadržala u depresijama iz kojih je vatrogasci ispumpavaju.

“Počela je sanacija i asanacija terena. U ponedjeljak počinje ispumpavanje bunara napunjenih plavnom vodom i pozivam domaćine kojima je to potrebno da se jave vatrogascima na broj telefona 123”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba.


U Mostaru nema opasnosti od poplava

Operativni centar Civilne zaštite Grada Mostara do sada nije primio informaciju o ugroženosti stanovništva i materijalnih dobara od izlijevanja vodotoka na području Mostara.

Podaci o stanju i nivou vodotoka rijeka i akumulacija na području Grada Mostara, pokazuju da je stanje stabilno i pod kontrolom, te da nema opasnosti od poplava na ovom području.

Zamućena izvorišta

Nakon obilnih kišnih padavina došlo je do zamućivanja izvorišta. Za Opštinu Bugojno je navedno da voda sa izvorišta Kruščica i dalje nije za piće, te se potrošačima preporučuje prokuhavanje vode.

U Opštini Vitez zamućeno je izvorište Ilidža.

Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode u Bihaću, Ključu te Bosanskom Petrovcu korisnicima se također preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.


Kakva je situacija na poplavljenim područjima u našoj zemlji, pogledajte u prilogu reporterke BHRT-a Aide Fazlić.


Štab za vanredne situacije Opštine Novi Grad sinoć je održao sjednicu, na kojoj su van snage stavili odluku o vanrednim mjerama odbrane od poplava, s obzirom na to da se situacija u toj opštini normalizuje. Timovi specijalizovane jedinice Republičke uprave Civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta rade i u Gradišci i Banjaluci.

Drina je u blagom porastu, ali je ispod kote redovne odbrane od poplave.

Vodostaj Une u Kostajnici u stalnom je padu, kao i rijeke Vrbas, Bosna, Vrbanja, Usora i Spreča.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže