fbpx
BiH, Vijesti

“Vatreni” iz BiH i Dalić dobitnici nagrade “osoba godine”

Off 558

Odlukom organizatora osamnaestog izdanja tradicionalne manifestacije “Večernjakov pečat”, osobom godine proglašeni su fudbaleri reprezentacije Hrvatske, porijeklom iz Bosne i Hercegovine i njihov selektor Zlatko Dalić.

Među “Vatrenima” koji su dobitnici nagrade su Dejan Lovren iz Kraljeve Sutjeske, Mateo Kovačić iz Kotor Varoši, Tin Jedvaj iz Mostara, Vedran Ćorluka iz Dervente, Ivan Rakitić iz Žepča, Posavac Mario Mandžukić, te Luka Modrić koji je igrao u Premier ligi BiH (Zrinjski).

Ovogodišnju manifestaciju svečano je otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je poručila da Bosni i Hercegovini želi sve najbolje, kao i Hrvatskoj. Istakla je kako će nastaviti pružati podršku našoj zemlji na putu ka njenom napretku.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja “Večernjakova pečata”:

 • Dobitnik nagrade za humanost je Senaid Išerić, bivši pripadnik Oružanih snaga BiH, koji je tragično stradao u Ulcinju, spašavajući dvojicu muškaraca koji su se utapali.
 • Adisa Tufo, ekonomistkinja, preduzetnik i menadžer, dobitnica je priznanja za ponos Bosne i Hercegovine.
 • Dobitnici nagrade za uspjeh godine su Dane Vasić i Daut Tihić, koji su u ratu bili neprijatelji, a danas su nerazdvojni prijatelji, koji uspješno sarađuju i na poslovnom planu.
 • Ovogodišnje dobitnice Pečata za međureligijski dijalog su časna sestra Blanka Jelič i mualima Šejla Mujić-Kevrić.
 • Dobitnica “Večernjakova pečata” u kategoriji za privrednika godine je Mladenka Grgić, koja je sa svojim suprugom izgradila poslovnu imperiju.
 • Nagradu u kategoriji lokalni lider osvojili su Abdulah Skaka i Nenad Vuković, gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva.
 • Dobitnici nagrade u kategoriji “Nauka” ove godine su rektori Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Banjaluci i Sveučilišta u Mostaru.
 • Nagradu “Večernjakova pečata” u kategoriji Javna uprava dobila je Irena Hadžiabdić iz Centralne izborne komisije BiH.
 • Posebno priznanje za životno djelo dobio je pjevač Mate Bulić.
 • “Večernjakov pečat” posebno priznanje ove godine posthumno je dodijelilo glumcu Ivu Gregureviću.
 • Dobitnik Večernjakove nagrade za sportske uspjehe je bivši fudbaler, danas fudbalski trener, Duško Bajević.
 • Pečat za sportistu godine dobio je jedan od najboljih bh. košarkaša Mirza Teletović.
 • “Naše gore list”- tradicionalna je nagrada za ljude koji su porijeklom iz BiH, a koji su uspjeli van nje. Ovogodišnji dobitnik u ovoj kategoriji je preduzetnik Ivica Nujić koji radi na umrežavanju bh. i hrvatske privrede.
 • Dobitnk nagrade u kategoriji “Lobisti za BiH” je Piter Dafi, direktor Misije USAID-a u BiH.
 • Za doprinos u kulturi i umjetnosti, ovogodišnju nagradu “Večernjakova pečata” osvojio je Zdravko Čolić.
 • Povodom 60 godine postojanja Večernjeg lista, glavnom uredniku Draženu Klariću uručena je posebna čestitka sa više hiljada potpisa.

Manifestaciji su prisustvovali brojni predstavnici političkog i javnog života BiH.

Foto: Monika Ćubela/BHRT


Regionalna muzička zvijezda Zdravko Čolić među prvima je stigao na crveni tepih.


Posebni ocjenjivački sud svake godine sa šireg popisa od preko hiljadu kandidata izabere 150 osoba iz svih oblasti života koje se u 15 kategorija takmiče za glavnu nagradu – “osoba godine”.

Među 200 nagrađenih u proteklih 18 godina su državnici, privrednici, glumci, humanisti, svjetski autoriteti, uključujući dvojicu papa – Benedikta XVI i Franju.

“Nakon 18 godina jasno je da je `Večernjakov pečat` prepoznat kao nezaobilazan događaj u kreiranju pozitivnijeg društvenog ambijenta. `Večernjak` je i ovaj put nominacijom 150 kandidata pokazao da ne odustaje od promocije uspjeha, humanizma, znanja, odnosno vrijednosti kojima svi težimo i cijenimo, bez obzira na politička, vjerska ili bilo koja druga uvjerenja”, naveli su organizatori.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže