fbpx
Svijet, Vijesti

Usvojen zakon: Zabranjeno “podvirivanje”

Off 57
Foto: Ilustracija

U Engleskoj i Velsu (Wales) “podvirivanje” je od sada i zvanično – krivično dijelo. U slučaju da budu proglašeni krivim, počinioci se suočavaju sa zatvorskom kaznom u trajanju do dvije godine, ali i policijskim dosijeom kao “seksualni delinkventi”.

“Podvirivanje” je termin za fotografisanje ispod ženske suknje, bez saglasnosti osobe čiji se intimni dijelovi snimaju.

“Uvijek smo bili jasni u tome da neće biti izuzetaka za ovo ponašanje. Počinioci će se suočiti sa punom snagom zakona. Od danas, to je i zvanično”, rekla je britanska ministrica pravosuđa Lusi Frejzer (Lucy Frazer).

“Indipendent” (The Independent) piše da takvo ponašanje nije moglo da se uspješno sankcioniše u okviru prekršaja za nepristojnost u javnosti.

Novi zakon o voajerizmu zabranjuje podvirivanje, ako se vrši radi, kako se navodi, seksualnog zadovoljenja, poniženja, uznemirnosti ili kada su paparaci uhvaćeni u narušavanju privatnosti.

Prema podacima britanske policije, “podvirivanjem” su ugrožene osobe u dobi od sedam do sedamdeset godina i taj trend je u porastu.

Između aprila 2015. i aprila 2017. godine, prijavljeno je 78 slučajeva “podvirivanja”. Samo prošle godine prijavljena su 94 slučaja, saopćila je policija.

“Indipendent” navodi da je taj broj mnogo veći jer dvije najveće regionalne policijske stanice, iz Londona i Midlenda, nisu dostavile podatke.

Related Posts