fbpx
BiH, Vijesti

USK: Hitno stvoriti uslove za izmještanje migranata u Vučjak

Off 205

U Bihaću je danas održan sastanak povodom eskalacije migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona (USK) na kojem, iako je ranije bilo najavljeno, nije donesena odluka o uvođenju vanrednog stanja.  Reporter BHRT-a Haris Domazet razgovarao je sa premijerom USK Mustafom Ružnićem.

Na sastanku, kojem su prisustvovali kantonalni premijer i ministri u Vladi, policijski komesar, načelnici opština koje se suočavaju sa migrantskom krizom, te predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), zaključeno je da se potrebno skoncentrisati na aktuelne resurse i djelovati u okviru postojećih nadležnosti.

Učesnici sastanka zaključili su da se što prije moraju stvoriti najosnovniji uslovi za izmještanje migranata na lokaciju prihvatnog centra u Vučjaku, i to već od naredne sedmice.

Najavljeno je uvođenje kućnog reda u privremenim migrantskim centrima na području Unsko-sanskog kantona (USK), odnosno regulacija kretanja migranata i izbjeglica u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

„Razlog za ovaj postupak je narušena sigurnosna situacija u kantonu, a to ćemo uraditi u saradnji s IOM-om i UNHCR-om. Angažovat ćemo sve raspoložive policijske službenike, a ako bude potrebe tražit ćemo pomoć i od drugih policijskih agencija. Od njih ćemo tražiti pomoć i u smislu zaustavljanja ogromnog pritiska migranata i izbjeglica na ovaj dio BiH“, rekao je policijski komesar Mujo Koričić.

Istaknuto je da neće biti proglašeno vanredno stanje, ali da će se odmah krenuti s realizacijom još nekoliko mjera radi poboljšanja sigurnosne i zdravstvene situacije u kantonu.

Pokušaće se naći rješenje i za procesuiranje prijestupnika koje je nemoguće identifikovati, naročito zbog sve češćih i brutalnijih međusobnih fizičkih sukoba u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Potvrđena je i informacija da je većina od registrovanih migranata u BiH stigla na područje Bihaća i Velike Kladuše.

„Više od devet hiljada registrovanih migranata je od januara ušlo u BiH. Skoro svima je cilj dolazak u Bihać ili Veliku Kladušu, jer trenutno to smatraju najpovoljnijom putnom rutom za zemlje zapadne Evrope. Ovo je ozbiljan problem i neće tako brzo nestati, pa je zaista krajnje vrijeme za neka konkretna strateška rješenja Vijeća ministara BiH. Moram istaći velike napore kantonalne i lokalnih vlasti, a posebno ovdašnje policije i vatrogasaca. Pitanje je kakvu bismo situaciju imali, da nema njihovog maksimalnog angažmana“, riječi su šefa Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Petera van der Overarta (Peter van der Auwearart).

Na sastanku je ponovljen apel nadležnim državnim institucijama i kada je u pitanju transport osoba bez dokumenata kroz Bosnu i Hercegovinu, naročito Talgo vozom Željeznica Federacije BiH kojim je samo u ovoj godini u Bihać stiglo oko 10 hiljada migranata i izbjeglica.

 

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže