fbpx
BiH, Vijesti

Uprava RMU Zenica podnijela ostavku, potvrđeno za BHRT

Off 150
Press Nermin Džindić i Salko Bukvarević
Foto: BHRT/Igor Božović

Nakon što je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić  pozvao sve one koji su doveli do teškog  stanja u rudnicima da odstupe, kompletna Uprava Rudnika mrkog uglja Zenica podnijela je ostavku na današnjoj sjednici Nadzornog odbora tog preduzeća, potvrdio je u izjavi za BHRT direktor zeničkog rudnika Nevzet Vrškić.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je, na sjednici u Mostaru, upoznao Vladu Federacije BiH o stanju u rudnicima uglja i aktivnostima provedenim posljednjih dana, a Vlada je potvrdila zaključke, koje je dan ranije usvojio Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Rješenja su još uvijek daleko, i dalje stoji poziv direktorima koji ne mogu obavljati svoje zakonske obveze u pogledu isplate poreza i radnika da podnesu ostavku. Rudnici se, prema mišljenju ministra Džindića, moraju sanirati i reorganizirati, ali na način da radnici budu zaštićeni i da sami rudnici postanu profitabilni.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i danas aktivno radi na pitanju sanacije problematike u rudnicima RMU Breza i RMU Zenica. Želja je omogućiti uvjete da se radnici ne moraju zatvarati u rudnike jer oni su svoje plaće zaslužili. Direktorima koji ne uplaćuju doprinose, plaće i poreze – zna se, jasan je Džindić.

Ministar Džindić također je govorio o stanju u Aluminiju, istaknuvši kako nema dovoljno podataka jer aktualna uprava i dalje šturo objašnjava svoje aktivnosti.

Osim pitanja realnog sektora, Federalna Vlada danas je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, budući da očekuje da će ovaj Zakon biti na snazi još jedno dulje razdoblje te teret revizije treba prebaciti na niže razine.

Vlada Federacije utvrdila je i koeficijente za isplate braniteljskoj populaciji, nastojeći zadržati dostignuta prava. Također su utvrđena i sredstva za jednokratne isplate razvojačenim braniteljima u visini od 5KM po mjesecu provedenom na bojišnici.

Cilj je prvenstveno u narednom razdoblju omogućiti zapošljavanje i bolji standard življenja ove populacije, poglavito onih koji sada imaju između 43 i 46 godina, a koji su u ratu sudjelovali kao maloljetni.

Izvor: Merima Kurtović-Pašalić, Igor Božović, Ivana Vidmar/BHRT

Related Posts