fbpx
Izložbe

Umjetnička galerija BiH: Izložba crteža Mice Todorović “Smicalice”

Off 59
Foto: Fena
Izložba crteža slavne bh. umjetnice Mice Todorović „Smicalice“ otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, a 15 izloženih crteža zauzima važno mjesto u segmentu bosanskohercegovačke socijalne umjetnosti prošlog stoljeća.

Postavku sačinjavaju crteži u digitalnom printu, a nastali su nakon autoričinog školovanja na Zagrebačkoj akademiji u periodu 1929.-1933. godine. Do sada su izlagani samo jednom, na retrospektivnoj izložbi u Sarajevu 1980. godine.

Kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić je istakla da ti radovi predstavljaju oštru kritiku ili kritički presjek društva tog doba.

“Ovo je izložba Mice kakvu nismo navikli da gledamo, jer je ona slikarica koja se najčešće povezuje sa intimističkim pejzažem i mrtvim prirodama”, rekla je Udovičić.

Iako crteži nisu brojni, dodaje Udovičić, teme su vrlo šarolike, od lažne inteligencije, biblijskih motiva, poremećenih porodičnih odnosa, moći i uticaja krupnog kapitala, sve ono što se tih godina događalo.

S obzirom na to da su radovi dosta šaljivi, to su Micine smicalice, pojasnila je Udovičić, tako je i izložba nazvana „Smicalice“.

Izložba će biti otvorena do kraja februara, a organizirana je u sklopu projekta Sarajevo History Book – finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Projekt realiziraju Historijski muzej BiH, Muzej pozorišne umjetnosti i književnosti BiH i Umjetnička galerija BiH.

Mica Todorović rođena je u Sarajevu 1900. gdje je i preminula 1981. godine. Završila je 1926. godine Višu školu za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu. Bila je jedan od deset osnivača ULUBiH-a i jedan od prvih profesora u Školi primijenjenih umjetnosti. Bila je redovan član ANUBiH i dopisni član SANU. Izlagala je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je najvećih državnih odlikovanja i nagrada za umjetnički rad.

Related Posts