BiH, Vijesti

Ukinuto vanredno stanje u šest banjalučkih naselja, pogledajte stanje u ostatku BiH

Off 320
Foto: Vladimir Šušak/BHRT

Štab za vanredne situacije grada Banje Luke stavio je van snage odluku o proglašenju vanrednog stanja u šest banjalučkih naselja.

Ta odluka je donosena nakon što se tokom dana znatno stabilizovao vodostaj Vrbasa i Vrbanje.

Istom odlukom, Civilnoj zaštiti naložen je pojačan nadzor u naseljima uz korita Vrbanje i Vrbasa s obzirom na to da se u akumulaciji hidroelektrane Bočac još bilježi značajan priliv vode usljed obilnih padavina, ali, kako se procjenjuje, bez značajnijeg podizanja vodostoja ovih rijeka.

– Bez obzira na to što je stanje značajno stabilizovano, potrebno je održati nadzor na kritičnim tačkama budući da će tokom dana iz akumulacije „Bočac“ biti ispuštane značajane količine vode – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Povučena je i sinoćnja odluka o obustavljanju nastave u školama i vrtićima, tako da će obrazovne institucije od sutra raditi uobičajanim ritmom.


Kostajnica: Znatniji porast vodostaja Une očekuje se u toku noći

Štab za Civilnu zaštitu opštine Kostajnica očekuje znatniji porast vodostaja rijeke Une tokom noći, rekao je Srni načelnik opštine Drago Bundalo.

Prema njegovim riječima, najugroženiji su stambeni objekti u Ulici Ranka Šipke, gdje je voda ušla u podrume šest kuća i u više pratećih objekata.

“Mi smo učinili što smo mogli, izgradili ‘zečije nasipe’, pomogli ljudima da obezbijede kuće onoliko koliko se može. Osim toga, imamo i četiri pumpe i već ispumpavamo vodu iz podruma”, rekao je Bundalo.

On je dodao da je, što se tiče saobraćajnica, voda već počela da se izliva na magistralni put prema Kozarskoj Dubici na izlazu iz grada.

“Ovaj putni pravac je još prohodan i postavljena je saobraćajna signalizacija koja upozorava vozače na otežano saobraćanje, a ukoliko on bude zatvoren imamo alternativni pravac”, rekao je Bundalo.

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici u 19.00 časova iznosio je 445 centimetara, što je za 40 centimetara više nego jutros kada su proglašene vanredne mjere odbrane od poplava.

                                           Foto: Vladimir Šušak/BHRT


Usljed obilnih kišnih padavina i izlijevanja rijeka sutra će biti obustavljena nastava u svim školama na području Čelinca, Teslića, Novog Grada/Bosanskog Novog, Kostajnice, Prijedora i Kotor-Varoši.

Iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture je saopćeno da je na području Doboja obustavljena nastava u osnovnoj školi u Paklenici Donjoj i Područnom odjeljenju Trbuk zbog izlijevanja Bosne, zatim u Područnom odjeljenju Ševarlije zbog nemogućnosti dolaska učenika i nastavnika.

U dvije osnovne dobojske škole nastava se izvodi skraćeno, dok je obustavljena za osnovce u Oštroj Luci.

-Prilike na terenu u Banjoj Luci i Laktašima su značajno poboljšane, pa će sutra biti organizirana nastava u svim školama, kao i rad predškolskih ustanova na tom području – saopćeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.


Šef odsjeka Civilne zaštite grada Prijedora Dušan Vranješ izjavio za BHRT da su proglašene mjere vanredne odbrane od poplava. Rijeka Sana i dalje raste i trenutno je dostigla 475 cm, javio je naš reporter Vladimir Šušak.

Poplavljeno je oko 200 stambenih objekata. Nadležni nadgledaju situaciju i sprečavaju veći prodor vode u naselja.

Pripadnici 2. pješadijske čete 1. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH pružili su pomoć stanovnicima naselja Vrbice u Prijedoru u sanaciji nasipa rijeke Miloševica, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Poslije toga, nastavilo se prema naselju Raškovac i pravljenju novog nasipa, kako bi se spriječio prodor rijeke Sane dalje prema gradu Prijedoru.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nastavljaju biti u stanju pripravnosti, kako bi, kao i do sada, bili na raspolaganju civilnim strukturama vlasti i svim građanima BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Takođe, raspolažu informacijama o stagnaciji Sane u Sanskom Mostu i Ključu, uz napomenu da će vodostaj rasti još neko vrijeme.


Zbog ugroženosti naselja TOPOLIK, VRBICE, DONJI ORLOVCI, RAŠKOVAC, ČEJRECI i PUHARSKA, gradski Štab za vanredne situacije proglasio je noćas prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području Prijedora.

BANOVIĆI

U Banovićima je proglašeno stanje prirodne nesreće, javila je reporterka BHRT-a Mirela Bektić. Zbog poplava uzrokovanih obilnim padavinama, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Banovići – Zavidovići.

Foto: Mirela Bektić/BHRT


KOSTAJNICA

U Kostajnici su jutros proglašene vanredne mjere odbrane od poplava, kada je nivo rijeke Une porastao na 400 centimetara, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

“U protekla 24 časa Una je porasla za 150 centimetara i izlila iz korita, te poplavila nekoliko vikendica i poljoprivredne parcele u selima Mrakodol, Grdanovac i Petrinja i približila se stambenim objektima u Ulici Ranka Šipke u donjem dijelu grada”, naveo je Pašić.

On je dodao da se rječica Strigova, koja se juče izlila u selu Mrakodol i odsjekla pet domaćinstava, sada povlači u svoje korito, a ostao je odsječen jedan stambeni objekat.


Građani Bugojna trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe

Obilne kišne padavine izazvale su zamućenje vode na izvorištu “Kruščica”, s kojeg se pitkom vodom snabdjevaju stanovnici gornjovrbaske regije.

U JP „Vodovod i kanalizacija“ u Bugojnu potvrdili su da voda nije ispravna za piće, te su korisnicima gradskog vodovoda sugerirali da je, prije upotrebe, obavezno prokuhavaju.

Kako je kazao direktor tog preduzeća Husref Duraković, uzeti uzorci vode bit će poslani na ispitivanje, a građani će biti blagovremeno obavješteni kada se situacija na izvorištu poboljša.

Inače, prema informaciji iz Službe civilne zaštite općine Bugojno vodotokovi na području toga grada su u porastu, ali je situacija na terenu stabilna.


Situacija je povoljnija nego sinoć i noćas, izjavio je Željko Stojanović, portparol Uprave civilne zaštite RS.

“Vrbas i Vrbanja su u opadanju, od ponoći do jutros Vrbanja je opala 83 centimetra. Vrbas opada u Delibašinom selu i ispod ušće Vrbanje u Vrbas u naseljima Lazarevo, Derviši, Trn, aktiviran je rezervni sastav Civilne zaštite Banjaluke “, kazao je Stojanović i dodao da Vrbanja opada i u Čelincu.

Što se tiče Prijedora, Sana je u porastu, noćas je bila 456 centimetara, što je 36 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplave.

“Nemamo vijesti o ugroženim ljudskim životima niti o značajnijim izlivanjima. U Novom Gradu Una je u porastu, u Kostajnici od sinoć je porasla za 25 centimetara, uvedene su vanredne mjere odbrane od poplave, nema podataka o značajnijem izlijevanju”, rekao je on.

Bosna u Doboju je 413 centimetara i opala je u odnosu na noćas tri centimetra.

“Dobre vijesti su da se bilježi pad nivoa Bosne i uzvodno u Maglaju. U Tesliću, Usora je u povlačenju, zaplavljeno je oko 70 kuća i objekata”, rekao je Stojanović.


Zbog kiše koja od juče pada na području Unsko-sanskog kantona došlo je do povećanja vodostaja rijeka Une i Sane. Kako je potvrđeno je za BHRT-a iz Opštinskog štaba civilne zaštite vodostaj rijeka je u porastu, ali slabijeg intenziteta nego sinoć.

U Sanskom Mostu je proglašeno stanje prirodne nesreće. Agencija za vodno područje rijeke Save, ustupila je 32-je hiljade vreća pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite, koje će se rasporediti na kritičnim tačkama.

Obilne padavine prouzrokovale poplave u Cazinu


BOSANSKA KRUPA

Obilne padavine u Bosanskoj Krupi uzrokovale su naglo povećanje nivoa Une i KRUŠNICE, izlivanje vode u pojedinim dijelovima opštine, kao i nekoliko klizišta. Proglašeno je stanje prirodne nesreće.


Policija naredila evakuaciju stanovništva u Matuzićima

Policija opštine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji su domovi uz rijeku Usoru zbog izlijevanja vode iz korita. Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola u Matuzićima.

Iz Federalne uprave civilne zaštite u Jutru za sve kazali su da je najgore prošlo ali da su ekipe civilne zaštite i dalje na terenu.


ZENIČKO DOBOJSKI KANTON

Obilna kiša koja proteklih dana konstantno pada, jučer poslijepodne izazvala je probleme uglavnom u općinama sjevernije od Zenice. Općine Tešanj i Doboj Jug su zbog izlijevanja rijeke Usore proglasile i stanje prirodne nesreće od poplava, izjavio je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

Navodi da je u školama u općini Usora prekinuta nastava, a trenutno se razmatra mogućnost prekida nastave i u općini Doboj Jug.

Aličić ističe kako je u toku smirivanje pritoka rijeke Bosne, čiji je jutrošnji vodostaj oko 280 cm, odnosno za 20-ak centimetara niži nego jučer.

Rijeka Usora se jutros u Doboj Jugu, gdje je ugrozila više privrednih subjekata, povukla za oko dva metra u odnosu na jučerašnji dan.

Na području Zeničkodobojskog kantona kritična je situacija i u dijelovima Оpština Žepče i Maglaj. Obilne padavine uzrokovale su bujične nanose u dijelovima Maglaja, koji gravitiraju rijeci Liješnici. U Novom Šeheru poplavljeno je nekoliko stambenih i drugih objekata.

Iz Civilne zaštite uvjeravaju da nema mjesta panici, te da ekipe na terenu prate situaciju i pokušavaju osposobiti presječene putne pravce. U Žepču je naročito ugroženo naselje LUG BRANKOVIĆI, te DONJA PAPRATNICA, gdje je nivo lokalnih potoka izrazito visok.

Problematičan je i podvožnjak na ulazu u Žepče koji je poplavljen, zbog čega je saobraćaj presječen. U Žepču od danas neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama.

Nakon padavina, ipak nije zabilježeno povećanje nivoa rijeka u Maglaju, potvrdio je za BHT 1 načelnik opštine Maglaj Mirsad Mahmutagić.

Rijeka Bosna opala je za 370 centimetara, zabilježeno je oko 5 sati i 30 minuta.

Rijeka Liješnica je takođe smanjila nivo, ali je napravila ogromnu štetu, ima mnogo poplavljenih stambenih kao i privrednih objekata, uništene infrastrukture. Kiša i dalje pada, mjera opreza su i dalje na snazi.

Civilna zaštita kao i sve ostale službe su na terenu i prate situaciju.

Mahmutagić je rekao da se nadaju da današnje padavine neće, poput jučerašnjih i sinoćnjih, prouzrokovati probleme.


GRAČANICA

Obilne padavine stvorile su prve probleme na području Tuzlanskog kantona. Na mukama su mještani Orahovice kod Gračanice, čiji su stambeni objekti poplavljeni.


BANJALUKA

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je vanredno stanje na dijelu teritorije Grada, u mjesnim zajednicama oko tokova VRBANJE i nizvodno od ušća Vrbanje u Vrbas.

Vanredno stanje na snazi je u naselju VRBANJA, ADA, ČESMA, LAZAREVO 1, ZALUŽANI, PRIJE-ČANI.

Odluka je preventivna, jer je najavljen nastavak padavina i rast vodotoka. Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić poručila je da je obustavljena nastava u Banjaluci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.


ČELINAC

Na sastanku Štaba za vanredne situacije opštine Čelinac jutros je proglašena vanredna situacija na području ove lokalne zajednice usljed obilnih padavina i neprohodnih pravaca prema Banjaluci i Kotor Varošu.

Načelnik opštine Momčilo Zeljković rekao je da je više od stotinu domaćinstava poplavljeno, najviše u slivu rijeke Jošavke, a ništa bolja situacija nije ni na obalnom području Ukrine.

“Malo je nedostajalo da se Vrbanja izlije u centar grada. Odlučeno je da se obustavi rad u svim osnovim školama na području opštine, centralne škole i u vrtiću `Neven`. Ogroman broj klizišta se stvorio i prouzrokovao štetu na lokalnim putevima”, rekao je Zeljković.

Obilne padavine prouzrokovale su veliku štetu na gradskom i mjesnim vodovodima.

“Grad je bez pijaće vode i redovnog snabdijevanja električnom energijom jer su prisutna česta iskakanja na trafostanicama”, rekao je Zeljković.


TESLIĆ

U Opštini Teslić, stanje je mnogo bolje nego prethodnog dana potvrdio je za BHT1 načelnik Opštine Milan Miličević.

Voda se povukla u tokove, svi putni pravci su prohodni, kiša je padala cijelu noć, ali mnogo manjim intenzitetom, pa se nadamo da će se tako i nastaviti, rekao je Miličević.

Nanesena je velika materijalna šteta, mnoge kuće su oštećene, takođe još u nekim naseljima nema struje, pa su ekipe na terenu i otklanjaju kvarove.

Veliki broj seoskih mostova je uništen, te se otklanjaju barijere i nasipi. Škole danas ne rade, jer je veliki broj učenika iz područja koja su zahvaćena poplavama.


 

Related Posts