fbpx
Svijet, Vijesti

U zračnim napadima na Idlib poginulo osam civila

Off 28
Foto: Xinhua/DW

U zračnim napadima koje su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada (Bashar al-Assad) kasno sinoć izveli na sirijsku zonu deeskalacije sukoba Idlib, poginulo je osam civila.

Bombarderi Assadovog režima napade su izveli na Kefer Ayn, Has i Tabbis, u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) navode kako je poginulo osam civila, od toga dva u Hasu, jedan u Tabbisu i pet u Kefer Aynu.

Dodaju i kako su zračni napadi na Kefer Ayn bili veoma intenzivni zbog čega strahuju da bi broj smrtno stradalih mogao rasti.

U zračnim i kopenim napadima koje su pripadnici Assadovog režima i saveznika Rusije u posljednja tri dana izveli na zonu deeskalacije sukoba Idlib poginulo je najmanje 28 civila.

U Idlibu kao utvrdi sirijske opozicije živi oko četiri miliona stanovnika koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Pripadnici Civilne zaštite saopćili su kako je u napadima režimskih snaga, terorističkih grupa koje podržava Iran i ruskih snaga izvedenih na Idlib, u maju ubijen 231 civil, među kojima je 59 maloljetnika, a ranjeno je 659 civila.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže