fbpx
Kultura

U Zemaljskom muzeju BiH prezentacija zahtjevnih restauratorskih radova

Off 36
Foto: Fena (Arhiv)

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u saradnji sa Američkom ambasadom i Zemaljskim muzejom, prezentirat će danas rezultate projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine”.

U okviru projekta završena je restauracija krovova nad Odjeljenjem za prahistoriju, koje je zatvoreno za javnost od 1992. godine, kao i restauracija enterijera te zidnog i stropnog slikarstva. Okončani su i radovi na ugradnji sistema vatrodojave u zgradama arheologije i prirodnih nauka, te videonadzora (ukupno 104 vanjske i unutarnje kamere) u cijelom kompleksu Zemaljskog muzeja.

Poduzeti radovi stvorit će uvjete za postavljanje izložbe “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba”, koja će nakon niza godina ponovno biti prezentirana u obnovljenim izložbenim salama Odjeljenja za arheologiju.

Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je najavljeno da će biti prezentirana i sofisticirana oprema, koja će unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne konzervacije, kao i rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja.

Projekt je implementirala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji sa Zemaljskim muzejom, a sredstva u iznosu 625.000 američkih dolara osigurana su iz Fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa. Implementator projekta koji je počeo krajem 2015. godine, je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Related Posts