fbpx
Region, Vijesti

U Zagrebu osamnaesta Povorka ponosa

Off 24
Foto: Index/Pixsell/Slavko Midzor

Nekoliko hiljada učesnika 18. Povorke ponosa pod sloganom “Osamnaest ponosnih godina”, okupilo se danas kod zagrebačkog Muzeja Mimara, na Rooseveltovom trgu, odakle su sa zastavama duginih boja, transparentima i zviždaljkama krenuli prema parku Ribnjak, gdje će se održati popratni program i koncert.

“Poruka ove punoljetne Povorke ponosa je da da smo tu, da ovo nije samo ‘faza’, dio smo hrvatskog društva, ne idemo nigdje i želimo punu ravnopravnost”, rekla je programska koordinatorica Zagreb Pride Doria Jukić.

Ono što se promijenilo, kada se uporedi 2002. godina kada su organizovali prvu Povorku ponosa, istakla je Jukić, razina je nasilja i diskriminacije.

Godinama kasnije, ocijenila je ona, vidljiva je brojnija i snažnija podrška, ali Jukić ističe da je njihova svakodnevnica i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom te da je vidljiva na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovima, prenosi Hina.

“Moramo poslati poruku da ne pristajemo da naša svakodnevnica bude ispunjena nasiljem i tražimo nadležne institucije, Vladu, Sabor i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije u redu”, poručila je Jukić.

Povorku je došla podržati i nekolicina političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, članovi i članice Foruma žena i Foruma mladih SDP-a, Gordan Maras, Renato Petek, kao i osobe iz javnoga društvenog života.

Povorka će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom ulicom do parka Ribnjaka, gdje će završiti javnim skupom i koncertom grupe “Le Zbor”.

Za vrijeme kretanja povorke, čiji se dolazak na Ribnjak očekuje oko 18 sati, za sav saobraćaj zatvorene su navedene ulice i trgovi.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže