fbpx
Kultura

U Sarajevu svečano otvoreni “Dani kulture Irana”

Off 224
Foto: Fena
Muzika, kaligrafija, drvorez i grnčarija bit će u fokusu manifestacije ”Dani kulture Irana” koja je otvorena večeras u sarajevskoj Vijećnici. Nizom događaja u naredna četiri dana bh. publici će biti predstavljena bogata iranska kultura.

Manifestacija je počela koncertom tradicionalne iranske muzike i otvaranjem izložbe kaligrafskih radova i iranskih rukotvorina.

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmud Hajdari je podsjetio na višestoljetnu vezu BiH i Irana.

“Duboke kulturološke sličnosti među narodima Irana i BiH, čiji korijen potječe iz ranijih stoljeća, stvorile su pretpostavke za kulturne, umjetničke i naučne razmjene, ali i omogućile osnove za jačanje privrednih i političkih relacija dviju država”, kazao je Hajdari.

Konzul za kulturu u iranskoj ambasadi Hossein Nouri također je naglasio da je ova kulturna manifestacija plod višestoljetne saradnje Irana i BiH naglašavajući da Iran ima kulturu kojom gradi civilizaciju te da takvim jezikom razgovara sa građanima svijeta.

Izrazio je nadu da će Iran biti u prilici da ugosti bh. kulturu na ovaj način.

Manifestacija će biti nastavljena sutra na Akademiji likovnih umjetnosti gdje će biti upriličena predavanja i radionice, a u Centru za kulturu Dobrinja bit će upriličena ”Noć uz iransku tradicionalnu muziku”, prenosi Fena.

Aktivnosti će biti održane i u Tuzli, a otvaranje je najavljeno za 14. februar, u Bosanskom kulturnom centru.

Related Posts