fbpx
Kultura

U Sarajevu obilježen “Prešernov dan”

Off 66
Foto: Fena
Slovensko društvo “Cankar” iz Sarajeva obilježilo je večeras “Prešernov dan” kulturnom manifestacijom u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, u čast slovenskog stvaralaštva i baštine velikog književnika Franca Prešerna.

“Prešernov dan”, kako je kazala potpredsjednica Društva Dina Maksumić, obilježava se na godišnjicu smrti slavnog slovenskog pjesnika Franca Prešerna i centralna je proslava slovenske kulture.

“Što je za Italijane Dante, za Nijemce Gete, to je za Slovence Prešern. On je napisao najveće i najljepše pjesme slovenske književnosti. U vrijeme svog života on i nije bio toliko poznat, ni priznat, neka poezija je objavljena tek nakon njegove smrti, a u sadašnjim vremenima ga veoma slavimo i cijenimo”, kazala je Maksumić.

Slovensko društvo “Cankar”, kako je podsjetila, osnovano je s ciljem da se sačuva slovenski jezik, kultura i identitet.

“Imamo sreću pa imamo učiteljicu koja i u Sarajevu izvodi dopunsku nastavu slovenskog jezika i kulture”, dodala je Maksumić.

Učiteljica dopunske nastave slovenskog jezika i kulture Mateja Kregar kazala je da radi u Sarajevu, Kaknju, Zenici i Brezi, gdje postoje slovenske zajednice, te da je bitno za ljude koji su prije dosta vremena došli u BiH da zadrže slovenski jezik i kulturu.

“Pored njih, tu su i ljudi iz Slovenije koji ovdje rade, djeca diplomata i drugi i u svemu tome je jako je bitno da se zadrži kontakt s jezikom i kulturom”, navela je Kreger dodajući da postoji dobar interes za tu nastavu i da ima učenike od šest do 80 godina.

U svečanom programu nastupili su, između ostalih, slovenski zbor KUD Dr. Pavel Turner iz Frama u Sloveniji, sopranistice Ajna Hasanbegović i Hana Salihović uz umjetničku saradnju Fuada Šetića, a izvedena su i djela W.A. Mozarta i G. Rossinija, te recital učenika dopunske nastave slovenskog jezika i kulture iz Sarajeva posvećen Francu Prešernu.

Related Posts