Pozorište, Vijesti

U Pozorištu mladih Sarajevo premijera “Princeze na zrnu graška”

Off 142
Foto: Fena

Predstava “Princeza na zrnu graška” H.C. Andersena, u režiji Daniele Gogić, premijerno je izvedena večeras u 18 sati u Pozorištu mladih Sarajevo.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta kaže kako bajke i mitovi određuju i na neki način tumače našu svakodnevnicu, te obilježavaju ovogodišnji premijerni program ove pozorišne kuće. Tako će nakon ove, biti prikazane predstave “Antigona” u režiji Damira Kusture, kao i projekt Adisa Bakrača “Ljepotica i zvijer”.

“‘Princeza na zrnu graška’ je i jedna priča folklornog porijekla, nalazimo je kao perzijsko-arapsku legendu te u folkloru skandinavskih zemalja, odakle ju je Andersen preuzeo. U ovoj adaptaciji bavimo se pedagoškom funkcijom teatra na taj način da želimo skrenuti pažnju na razmaženost djece, kritički pristup medijima i načina na koje mediji utiču na oblikovanje mišljenja i stavova”, rekla je Panjeta.

U predstavi igraju Ida Keškić, Mario Drmać, Belma Lizde Kurt, Mirza Dervišić i Aldin Tucić, u filmovanom dijelu glume Alma Merunka, Ajla Cabrera, Narda Nikšić i Suada Ahmetašević, a audio deskripciju izvodi Elma Ahmeto.

Adaptaciju i dramatizaciju preradila je Daniela Gogić, scenograf i kostimograf predstave je Lena Samardžić, autor muzike Amir Šehić, dizajner Bernard Pavlinović, a fotograf, snimatelj i montažer filmovanog dijela predstave je Adnan Šahbaz.

Prilagođenje predstave za gluhe i nagluhe osobe, te slijepa i slabovidna lica vodila je Ivana Golijanin.

Rediteljica Daniela Gogić smatra da ova predstava koja je napravljena s lakoćom i uživanjem ima veoma jaku poruku, a to je da u odgoju djece treba postavljati granice.

“Postavili smo djecu kao centar svijeta i nisam sigurna da će oni imat koristi od toga”, rekla je Gogić.

Mladi glumac Aldin Tucić koji tumači ulogu princa, kaže da u ovoj predstavi žele dati do znanja da živimo u svijetu gdje ima dosta razmažene djece, za šta su krivi i roditelji i djeca.

“Moramo djeci dati više prostora da shvate šta je odgovornost. Da se malo pripreme za svijet oko njih, da ne bi dobili generacije koje će odustajati pri prvim poteškoćama”, istaknuo je Tucić.

Related Posts