fbpx
BiH, Vijesti

U osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo ukida se proljetni raspust

Off 147
Foto: Azira Hrustemović/BHRT

U osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo ukida se proljetni raspust, odlučila je to Skupština Kantona Sarajevo koja je danas na sjednici usvojila izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju.

Ministrica  za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić je pojasnila razloge zbog kojih su donesene izmjene, navodeći da je druga godina kako se provodi zakon o raspustu. No, Ministarstvu je upućen veliki broj prigovora nastavnika, direktora, roditelja o neproduktivnosti tog rješenja, prekidanju kontinuiteta učenja djece, kao i kasnijem završetku školske godine, što u značajnoj mjeri utiče na kvalitet nastavnog procesa.

“Nastavnici obaveze oko realizacije školske godine završavaju početkom jula, a što u značajnoj mjeri ograničava njihovu mogućnost da se pripreme za iduću školsku godinu, da organiziraju aktive te blagovremeno organizuju sve aktivnosti oko početka naredne školske godine”, ustvrdila je Bogunić.

Ministarstvo je stoga predložilo Skupštini da razmotri i donese izmjene i dopune spomenutog zakona.

Sjednicu Skupštine KS pratila je reporterka Azira Hrustemović.

Novi Zakon o udžbenicima KS – Jedan udžbenik za jedan nastavni predmet

Skupština Kantona Sarajevo donijela je Zakon o udžbenicima kojim je predviđeno isključivo korištenje samo jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji, a primjena Zakona će početi od 2020./2021. školske godine.

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić pojasnila je da su se u dosadašnjoj praksi u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo koristili udžbenici sa Spiska odobrenih radnih udžbenika, udžbenika, priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole, donesenog od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a na kojem je za određene nastavne predmete odobreno četiri, pet ili šest udžbenika.

Sankcije za nošenje hladnog oružja na javnom mjestu

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je izmjene i dopune Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije kojim su otklonjene barijere i prepreke koje su postojale u ranijem Zakonu, a odnose se oblast praktične obuke i civilnih strelišta, dopunu segmenta koji reguliraju zdravstvenu sposobnost kao jedan od uvjeta za posjedovanje oružja, ali i sankcije.

Kako je pojasnio ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, koji je i predlagač ovog Zakona, zbog nedostatka zakona o praktičnoj obuci podneseno je 350 zahtjeva građana koji već dugo čekaju odluku.

“Prije svega građani će sada moći provesti praktičnu obuku jer prema ranijem Zakonu to nisu mogli uraditi jer niti jedno društvo na području Kantona Sarajevo nije ispunjavalo uslove koji su bili predviđeni tim zakonskim rješenjem”, kazao je Katica u izjavi za medije.

Bez provođenja praktične obuke nije moguće izdati odobrenje za nabavku oružja građanima koji su podnijeli zahtjev i ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Zakonom je preciziran i način dobivanja odobrenja za osnivanje civilnog strelišta, a što je od izuzetnog značaja.

Po njegovim riječima, svaki građanin koji posjeduje oružje do sada je morao nakon deset godina dostavljati ljekarsko uvjerenje nadležnoj policijskoj upravi, u suprotnom bi mu oružje bilo oduzeto.

“Građani jednostavno zaborave da je proteklo deset godina i ne dostave ljekarsko uvjerenje, a oružje im se zbog toga oduzme. U izmjenama smo naveli da se građani, prije nego što im se oružje oduzme, obavijeste kako je potrebno da novo ljekarsko uvjerenje dostave nadležnoj policijskoj upravi”, istakao je.

Također, dodao je, preciznije je definiran naziv oružnog lista te sada nosi naziv oružni list za držanje i nošenje oružja i tako su otklonjene sve dileme u koju svrhu se oružje posjeduje.

Prilikom nabavke municije, naveo je Katica, građani o tome neće više morati obavještavati nadležnu policijsku upravu već će to biti obaveza prodavača oružja na području KS.

“Na ovaj način smo nastojali otkloniti sve prepreke zbog kojih građani nisu mogli ostvariti svoja prava”, istakao je ministar Katica.

Uređen je i dio o nošenju hladnog oružja na javnom mjestu, odnosno, uvedena je novčana sankcija u iznosu od 1.000 do 2.000 KM. Do sada je praksa bila samo da se oduzima oružje.

IZVOR: FENA/BHRT

Related Posts