fbpx
BiH, Ekonomija, Vijesti

U Neumu počeo 5. Energetski samit

Off 219
Foto: BHRT

U Neumu je danas počeo 5. Energetski samit koji će biti mjesto susreta više od 650 učesnika i donosilaca odluka u reformi energetskog sektora u našoj zemlji. U fokusu ovogodišnjeg samita bit će diskusija o energetskoj tranziciji, izvještava Igor Božović.

Uvodna obraćanja održali su ambasadori SAD-a Eric Nelson, SR Njemačke Christiane Hohmann, Ujedinjenog Kraljevstva Matthew Field, te zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Khaldoun Sinno. Premijeri FBiH i RS Fadil Novalić i Radovan Višković, te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović će, osim uvodnih obraćanja, učestvovati i u prvom panelu koji će u fokusu imati razgovor eksperata i vlada o energetskoj tranziciji.

Svoj doprinos diskusiji dat će i Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede BiH, Drago Bago, izvršni direktor za razvoj Elektroprivrede HZHB, te Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS. Ekspertski ugao o procesu energetske tranzicije pružit će stručnjaci iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije – Igor Lukšić, Mirza Kušljugić, Kemal Hanjalić, Neven Dujić, Nikola Rajaković, te Garett Kelly, predsjednik nevladine organizacije SEE Change Net.

U praksi, energetska tranzicija predstavlja sistemski prelazak sa konvencionalnih energetskih sistema na nove sisteme koji podrazumijevaju povećan udjel obnovljivih izvora energije, veće uštede energije i aktivniju ulogu potrošača energije. Radi se o strukturnoj promjeni koja se događa širom svijeta i jedan je od zahtjeva EU energetske politike. Stoga, Bosna i Hercegovina mora pronaći put koji će joj omogućiti da ostvari potencijal neto izvoznika električne energije i pridruži se regionalnim i svjetskim trendovima energetske tranzicije.

U naredna tri dana, na 5. Energetskom samitu će se razgovarati i o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji, o platformi potencijala biomase u BiH, reformi sistema poticaja obnovljivih izvora energije i građanskoj energiji, važnosti energetske efikasnosti, dok će posljednji dan biti rezervisan za razgovor o perspektivi gasnog sektora u energetskoj tranziciji. Također, posebno će biti zanimljiv panel o ulozi medija u procesu energetske tranzicije uz učešće predstavnika različitih sektora i urednika iz bh. medija.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije (EIA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“ i Britanska ambasada Sarajevo uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže