fbpx
Svijet, Vijesti

U napadima na Idlib poginulo 10 osoba

Off 18
Assadove snage nastavile bombardiranje Idliba: Ubijeno najmanje šestero civila
Foto: Arhiv/ Anadolija

Najmanje 10 civila poginulo je u novim zračnim napadima ruskih i snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na zonu deeskalacije sukoba Idlib.

Direktor Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) Mustafa Haj Yusuf, izjavio je da su napadi intenzivirani od srijede uveče. Potvrdio je da je poginulo deset osoba. Među poginulima su i dva zdravstvena radnika.

I dalje traju napadi na području Khan Shaykhuna, distrikta Kefr Zita, Latamine i Latmin, na sjeveru Hame, koji su duži vremenski period pod kontrolom opozicije. Režimske snage napadaju i sela Marratinnuman, Bidama, Marrithirme i Medaya.

Doktor Muhammed Kettub iz Udruženja sirijsko-američkih doktora, rekao je da je sinoć meta napada bio i jedan zdravstveni centar.

“Poginula je medicinska sestra i vozač vozila hitne pomoći”, pojasnio je Kettub.

U Idlibu kao utvrdi sirijske opozicije živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od 750.000 ljudi.

Pripadnici Sirijske mreže za ljudska prava ranije su saopćili kako je u napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli od 26. aprila do 27. jula poginuo 701 civil, od toga 208 maloljetnika i 140 žena.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Related Posts