BiH, Vijesti

U Milanu upriličen program posvećen djeci Sarajeva

Off 35
Foto: Fena

Znanstveno-dokumentarni umjetnički program “Djeca Sarajeva – Ranjivost djetinjstva u bijegu iz rata” održan je u petak u punoj auli milanskog Sveučilišta Bicocca.

Ovom prilikom prikazan je i bh. dokumentarni film “Ambasadori uče jezike” redatelja Šemsudina Gegića, snimljen u sarajevskoj Flash Production, a koji prati ratnu evakuaciju djece “Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave” iz Sarajeva u Italiju 1992. godine, potvrdio je Feni reditelj Gegić.

To je ostvarenje publika pozitivno primila te ga ispratila pljeskpom, kao i redatelja Šemsudina Gegića te koautoricu filma Eminu Gegić, a pljeskom su pozdravljeni i akteri Jasenko Hasečić Ronzio i Irma Kurdija koji su se tada nalazili u konvojima djece za Italiju i Njemačku.

– Pokazalo se da naš film šalje žestoko upozorenje ratnicima širom svijeta i zorno ukazuje na povredu ljudskih, a posebno dječjih prava – rekao je redatelj Gegić u obraćanju publici i medijima.

Moderator programa i autorica uvodnog znanstvenog referata je bila Tatjana Sekulić, profesorica na Sveučilištu Bicocca.

Doprinos uspjeloj večeri je dao i novinar Televizije RAI TGR Veneto Andrea Oskari Rossini, autor kratke reportaže o evakuiranoj djeci koja je prikazana publici, kao i Stefani Celentano, organizator uime Sveučilišta Bicocca.

Prisutnima su se obratili i profesorica Alessandra Borsato te vice konzulica u Konzulatu BiH u Milanu Jasna Martičević.

Related Posts