fbpx
BiH, Vijesti

U Diviču kod Zvornika klanjana kolektivna dženaza za pet žrtava zločina

Off 66
Foto: Anadolu Agency

U zvorničkom naselju Divič klanjana je dženaza za pet žrtava ratnog zločina počinjenog 1992. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dženaza-namaz, koji je klanjan na stadionu u mjestu Divič, predvodio je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Nakon toga, na lokalnom mezarju u Diviču su u kabure spušteni tabuti sa kostima Senada Kapidžića, rođenog 1964. godine, Mehmeda Pašića, rođenog 1941. godine, Mirsada Džihića, rođenog 1960. godine, Adnana Efendića, rođenog 1966. godine i Muje Vilića, rođenog 1959. godine.

Dženazi je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS), koji je kazao da su porodice danas dočekale trenutak da ukopaju svoje najmilije, ali da, nažalost, mnoge od njih, 27 godina nakon zločina, još uvijek čekaju ekshumacije i identifikacije ubijenih.

“Pored sporog procesa traženja nevino ubijenih bošnjačkih civila, porodice su zabrinute i zbog činjenice da mnogi učesnici u ratnim zločinima danas slobodno šetaju Zvornikom i smiju se žrtvama i njihovim porodicama. Pored nekažnjenog zločina nad Bošnjacima u Diviču, imamo nekažnjene zločine u Drinjači, Liplju, Snagovu, Glumini, Bijelom Potoku, ali i drugim mjestima širom Zvornika i Podrinja. Zločini u Zvorniku 1992. godine su počinjeni pred očima cijelog svijeta i zato je danas nedopustivo da odgovorni budu na slobodi”, kazao je Salkić.

U Diviču je ubijeno 107 civila iz ovog naselja. Preživjeli još tragaju za brojnim članovima svojih porodica.

Related Posts