fbpx
BiH

U akciji FUP-a uhapšeno 11 osoba, pronađena veća količina eksploziva i oružja

Off 112
Ilustracija

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), nakon opsežne akcije na širem području Federacije BiH lišili su slobode 14, odnosno 11 osoba jer se tri već nalaze na izdržavanju kazne. Kriminalna grupa je s područja Herecegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije, te Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Tereti ih se za 29 teških kaznenih djela razbojništva, krađa i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Tim povodom u Mostaru je organizirana konferencija za novinare. Više detalja donosi reporterka BHRT-a Martina Krišto Antelj.


U opsežnoj akciji Federalne uprave policije izvršen je pretres na 14 lokacija na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Čitluka, Jablanice i Kupresa.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba, 11 ih je lišeno slobode, dok se tri već nalaze na izdržavanju zatvorske kazne – jedna u Republici Hrvatskoj, a dvije u Bosni i Hercegovini.

One se dovode u vezu s nizom kaznenih djela u posljednjih pet godina, kao što su teške krađe, neovlaštena proizvodnja i trgovina drogom, krađa motornih vozila, pljačke bankomata, benzinskih crpki te napadi na tržne centre širom Federacije BiH.

Na taj način su, kako navode u FUP-u, stekli višemilijunsku protupravnu imovinsku korist.

Riječ je o osobama koje su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju kaznenih djela, zbog čega se pojedini još uvijek nalaze na izdržavanju zatvorske kazne.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta veća količina eksploziva, oružja, municije, novca, policijskih uniformi i drugih predmeta koji su korišteni za izvršenje krivičnih djela.

Akcija je rezultat višemjesečne istrage, a provedena je po nalogu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Nakon obrade i saslušanja, privedene osobe će biti predane u nadležnost ovog tužiteljstva.

Izvor: Martina Krišto Antelj/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže