BiH, Vijesti

U 2018. zabilježen pad izvoza voća i povrća

Off 103

Izvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine u 2018. godini iznosio je 180 miliona KM i bilježi pad od 16 posto u odnosu na predhodnu godinu (-33 miliona KM), dok se uvoz nije bitno promijenio i iznosi 347 miliona KM.

Dva ključna razloga za pad izvoza su kišno ljeto i zabrana izvoza jabuka u Rusku Federaciju, koja je bila na snazi od 22. januara do 11. jula prošle godine, pokazale su analize Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) i USAID/Sweden FARMA II projekta.

Rukovodilac sektora voća i povrća USAID/Sweden FARMA II projekta Velibor Trifković rekao je novinarima u Sarajevu da su uprkos svim izazovima, smrznute maline u 2018. godini količinski zabilježile rekordan izvoz od 23.458 tona, dok je vrijednost izvoza zbog nižih cijena pala za šest posto i iznosi 66 miliona KM. Pad izvoza zabilježen je i kod drugih ključnih kultura, pogotovo jabuka gdje je izvoz manji za 12 miliona KM (61 posto).

Sekretarka Asocijacije za prehrambrenu industriju pri VTKBiH Tijana Muhamedagić navela je da je Njemačka sa 32,9 miliona KM prvo izvozno tržište za ovaj sektor, nakon čega slijedi Srbija sa 31,7 miliona KM, s tim da sa Srbijom bilježimo deficit u razmjeni. Ruska Federacija bilježi pad od 23 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu, te je sada treće tržište po vrijednosti izvoza. Suficit bilježimo i u razmjeni sa Austrijom.

Muhamedagić je dodala da i dalje uvozimo velike količine voća i povrća upitnog kvaliteta. Tako je u prošloj godini više od 700 šlepera konzumne jabuke uvezeno po cijeni od 0,10 do 0,30 KM po kilogramu, što dovodi u pitanje kvalitet tih proizvoda.

U okviru priprema za međunarodne nastupe relevantne za sektor voća i povrća, VTKBiH i USAID/Sweden FARMA II projekt priredili su katalog 38 izvoznika iz ovog sektora. Katalog bi trebalo da bude predstavljen najvećem sajmu hrane na svijetu Anuga 2019 u Njemačkoj, koji će biti održan u oktobru ove godine i na kojem će se na zajedničkom štandu predstaviti vodeći bh. izvoznici.

Related Posts