BiH, Vijesti

“Tuzlanska kolona”, obilježavanje godišnjice

Off 211

Parastosom ispred Spomen-kosturnice na bijeljinskom groblju na Pučilama počelo je obilježavanje 27 godina od zločina koji su pripadnici Teritorijalne odbrane i MUP-a izvršili nad 59 vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni.

Pomenu stradalim u Tuzlanskoj koloni prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, izaslanik predsjedika Republike Srpske Miladin Dragičević, poslanici u Narodnoj skupštini i predstavnici Srba u zajedničkim organima BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da RS, njene institucije i organi vlasti neće odustati od utvrđivanja istine o napadima na nevine vojnike JNA u Tuzli i Sarajevu maja 1992. godine.

Čubrilović je, povodom obilježavanja 27 godina od napada na vojnike JNA Tuzli, istakao da Republika Srpska neće odsustati ni od procesuiranja odgovornih za ratne zločine počinjene nad srpskim narodom u BiH, posebno imajući na umu činjenicu da ratni zločini nikada ne zastarijevaju, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

On smatra da je sramno i poražavajuće to što odgovorni za zločin nad nevinim mladićima, koji su se u koloni mirno povlačili iz grada, nisu osuđeni uprkos brojnim materijalnim dokazima i iskazima svjedoka o organizovanom i planskom napadu.

“Žalosno je da ni nakon 27 godina od ovog zločina niko još nije presuđen, kao što je slučaj i sa napadom na kolonu JNA u povlačenju u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu”, kaže Čubrilović.

On je podsjetio da su mladi vojnici JNA napadnuti iz zasjede i ubijani prilikom mirnog i dogovorenog povlačenja iz Tuzle.

“Pravosuđe BiH, odbijanjem da procesuira odgovorne za ratne zločine počinjene na samom početku rata u BiH, istrajava na ideji da, političkim presudama i amnestiranjem odgovornih, pokuša da odredi karakter rata u BiH i srpski narod označi kao jedinog i najvećeg krivca za ratne strahote i da ga, u skladu sa aktuelnom bošnjačkom politikom, predstavi kao agresora u vlastitoj zemlji”, naglasio je Čubrilović.  On je poručio da će, uprkos ignorisanju i sistemskom negiranju ratnih zločina nad Srbima u protekom ratu u BiH u Sudu i Tužilaštvu BiH, Republika Srpska, njen narod i institucije istrajati da svi odgovorni budu kažnjeni.

Obilježavanje 27 godina od ubistva pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pripadnici Teritorijalne odbrane i MUP-a  napali su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”, izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

Related Posts