fbpx
BiH, Vijesti

Tuzla: Nezakonita naplata ljekarskih uvjerenja za upis u vrtiće i polazak u školu

Off 56
Foto: Alem Dedić/BHRT

Udruženja za zaštitu prava djece negoduju zbog višegodišnje nezakonite naplate ljekarskih uvjerenja za upis u vrtiće i polazak u školu. Od tuzlanskog Doma zdravlja peticijom traže povrat novca.

Iako je izdavanje ljekarskih uvjerenja pri upisu djece u obdaništa i prve razrede osnovne škole, pokriveno ugovorom Zavoda za zdravstveno osiguranje Tuzlanskog kantona, rukovodstvu tuzlanskog Doma zdravlja to nije smetalo da tu uslugu naplaćuje i od roditelja. Tako su radili godinama i nezakonito uzimali po tridesetak hiljada maraka, sve dok na to nisu ukazali iz Udruženja zemlja djece.

ADI SELMAN, Udruženje „Zemlja djece“, Tuzla

Mi smo pokrenuli inicijativu, mi smo ukazali na taj očigledan propust, i mi tražimo da se sva prava, prvo djece, zagarantovana i konvencijama i zakonima u BiH poštuju, samim tim roditelja i svih građana u BiH.

Udruženje „Zemlja djeca“ traži da se nezakonito naplaćeni novac vrati i preusmjeri za gradnju Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka. Takođe, traže da nadležni ispitaju ima li u svemu krivične odgovornosti, te da li i drugi domovi zdravlja naplaćivali duplo. Tuzlaci koji su potpisali peticiju, nisu optimisti.

U međuvremeneu dvostruka naplata dječijih ljekarskih uvjerenja je obustavljena. Odgovor na pitanje zašto su se u tako nešto nezakonito i nečasno upustili, u tuzlanskom Domu zdravlja nismo dobili. Danima već, na telefonske pozive i poruke nisu odgovarali ni direktor ni portparol.

Izvor: MARKO DIVKOVIĆ/BHRT

Related Posts