fbpx
Izložbe

Tuzla: Izložba slika sa Međunarodne likovne kolonije “Breške”

Off 39
Foto: Fena
Izložba slika nastalih na 19. Međunarodnoj likovnoj koloniji “Breške”, otvorena je večeras u Galeriji “Kristian Kreković” u okviru Franjevačkog samostana u Tuzli.

Izloženo je tridesetak radova 15 autora iz deset zemalja, koji su u pitoresknom selu Breške kod Tuzle stvarali početkom jula prošle godine.

Organizatori izložbe su tuzlanska podružnica HKD “Napredak” i Franjevački samostan.

“U vremenu opće krize i nedostatka sredstava za kulturu, Međunarodna likovna kolonija ‘Breške’ opstaje, a njen fudus umjetničkih djela premašio je broj od 750”, kaže Nikola Čiča, predsjednik HKD “Napredak” – glavne podružnice Tuzla.

Sredstva od prodaje ovih umjetnina, podsjetio je Čiča, idu u “Napretkov” fond za stipendiranje nadarenih učenika i studenata.

“Međunarodna likovna kolonija ‘Breške’ svake godine okuplja veliki broj domaćih i inozemnih slikara. Izložba koja je večeras otvorena namijenjena je ljudima koji nisu mogli otići u Breške kako bi vidjeli šta su to umjetnici stvarali tokom trajanja kolonije”, rekao je gvardijan Franjevačkog samostana, fra Mario Divković.

Jedan od umjetnika s višegodišnjim učešćem u radu kolonije, Boris Pejić iz Tuzle, kaže kako se u Breškama svake godine mijenja ekipa umjetnika.

“Svi oni nisu ravnodušni prema ambijentu Brešaka, svako je ovo mjesto doživio na svoj način, svi rado dolaze i ostavljaju svoja djela ovom kraju”, rekao je Pejić.

Related Posts