fbpx
BiH, Sud i tužilaštvo, Vijesti

Tužiteljstvo BiH: Razgovor o procesu revizije posmrtnih ostataka

Off 25
Foto: Fena

U Tužiteljstvu BiH održan je radni sastanak glavne tužiteljice Gordane Tadić s predstavnicima tužiteljstava FBiH, RS i Brčko Distrikta BiH, te dužnosnicima Instituta za nestale osobe BiH i ICMP-a BiH.

Razgovarano je o završenom procesu revizije posmrtnih ostataka u kosturnicama i mrtvačnicama diljem BiH, kao i daljim aktivnostima na zbrinjavanju pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako je konstatirano, u narednom periodu će glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH tužiteljstvima u BiH proslijediti pismo za realizaciju uputa ICMP-a, kojim će biti definirano dalje postupanje s posmrtnim ostacima, kako bi identificirani posmrtni ostaci bili spojeni i dostojanstveno ukopani, te se na taj način smanjio broj pronađenih posmrtnih ostataka koji se nalaze na čuvanju na više lokacija u BiH.

Ocijenjeno je da svaki proces koji dovodi do identifikacije posmrtnih ostataka, značajan je pomak, s obzirom na postojanje posmrtnih ostataka koji su pronađeni, a još nisu identificirani.

Pronalazak i identificiranje posmrtnih ostataka, izuzetno je važan proces za obitelji žrtava i nestalih osoba, a također i za tužiteljstva, jer su identificirani posmrtni ostaci značajna dokazna građa u predmetima ratnih zločina, navodi se u saopćenju.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže