fbpx
BiH, Vijesti

Tužilaštvo HNK: Istražujemo navode u vezi sa “Aluminijem”

Off 98
Aluminij radnici
Foto: Igor Božović/BHRT

Kantonalno tužilaštvo Mostar izvijestilo je danas da već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta u vezi preduzeća Aluminij d.d. Mostar, odbacivši sve prigovore o političkom uticaju na ovo tužilaštvo.

Pojedini predmeti u tom tužilaštvu formirani su na temelju prijava uposlenih radnika, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju Izvještaja finansijske policije FBiH i Udruženja malih dioničara, ističu iz Tužilaštva.

Među prijavljenim se, kako navode, uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar.

Neki od ovih predmeta su u fazi istrage, a na njima radi više tužilaca i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja.

Trenutno se u radu u Tužilaštvu nalazi 6 predmeta, od kojih su dva predmeta primljena u posljednjih mjesec dana, a podnosioci ove dvije prijave su članovi Udruženja malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u 5 slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnosioci prijave i oštećeni, navode iz Tužilaštva.

Naglasili su i kako, u skladu sa svojim mogućnostima, postupaju u svim gore navedenim predmetima te pozvali sve subjekte da dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniocima, kako bi Tužilaštvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda te utvrdilo eventualne počinioce tih krivičnih djela.

Detalje donosi Monika Ćubela-Savić u svom javljanju:


Krizno vijeće Aluminija i danas je nastavilo rad. Uz predstavnike Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija, učešće u radu i danas je uzeo i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović.

Juče su razmatrane prve analize mogućnosti pokretanja ugašene proizvodnje u Aluminiju koje bi išlo kroz tri etape, počevši s Ljevaonicom, preko Anoda, do Elektrolize.

Prvi dan bio je usmjeren na Ljevaonicu, dok je danas naglasak bio na razmatranju zahtjevnosti pokretanja proizvodnje u pogonu Anoda, saopšteno je iz Aluminija.

Istaknuto je da je neophodno ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do finansijskih, što neće biti moguće bez konkretnog angažmana svih suvlasnika, u prvom redu Vlade FBiH.

I danas je posebno bilo govora o sudbini Aluminijevih radnika i pronalaženju načina za premošćivanje aktuelne situacije.

Pokrenut je niz aktivnosti, u prvom redu ostvarivanja komunikacije s vodećim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, s traženjem maksimalnog razumijevanja za kreditne i druge obaveze koje uposlenici Aluminija imaju, dodaje se u saopštenju.

Izvor: BHRT/FENA

Related Posts