fbpx
EU, Svijet, Vijesti

Turska suspenduje sporazum sa EU o readmisiji migranata

Off 26
turska migranti
Foto: Turska obalska straža/AP

Turska vlada najavila je suspenziju sporazuma sa Evropskom unijom (EU) o readmisiji migranata iz 2016. gidine, kao odgovor na sankcije Brisela Turskoj zbog istraživanja gasa u kiparskim vodama.

Zahvaljujući sporazumu EU-Turska, broj migranata koji stižu na grčka ostrva višestruko je smanjen. Istovremeno ni readmisija nije bila velika.

U intervjuu za tursku TV TGRT Haber ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je da njegova vlada suspenduje sporazum o readmisiji migranata sa EU.

Kako je javio Euroefe, partner briselskog portala EURACTIV, Čavušoglu je rekao da to nije samo zbog nedavno uvedenih sankcija EU već i zbog toga što Brisel još nije uveo dogovoreni bezvizni režim putovanja za turske građane.

Prema sporazumu o readmisiji, koji je stupio na snagu u aprilu 2016, Turska se obavezala da prihvata sirijske izbjeglice koje sa njenih obala stižu na grčka ostrva u zamjenu za evropsku pomoć od šest milijardi eura i ubrzavanje pregovora o ukidanju viza EU turskim građanima.

“Sporazum o readmisiji i o ukidanju viza trebalo je da stupe na snagu u isto vrijeme. Zato suspendujemo sporazum o readmisiji”, rekao je turski ministar.

Čavušoglu je istovremeno za odgovor EU na aktivnosti turskih brodova za istraživanje i vađenje gasa u kiparskim vodama rekao da je “beskoristan”.

Za sada je EU zamrzla neke pregovore sa Turskom i povećanje ekonomske pomoći.

Turski ministar je pozvao EU da “deluje kao posrednik”, a ne da se stavlja na stranu Kipra.

Sporazum o readmisiji predviđa da se svi migranti koji stignu na grčka ostrva sa turske obale vrate u Tursku.

Na svakog sirijskog izbjeglicu koji bude vraćen u Tursku jedan tražilac azila koji boravi u Turskoj biće premješten na teritoriju EU.

Nakon potpisivanja sporazuma EU-Turska, broj migranata koji stižu na grčka ostrva znatno je smanjen – sa 150.000 mjesečno u ljeto 2015. i 50.000 početkom 2016, na u proseku 3.000 mjesečno danas.

U poslednje tri godine po sporazumu je u Tursku vraćeno samo 1.884 izbjeglica uključujući 357 Sirijaca, pokazuju podaci turskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu 20. jula je nagovjestio da bi Turska mogla da iskoristi kontrolu migracije za pritisak na Brisel.

“Jasno je da nas je Evropa ostavila same u ovom sporazumu”, rekao je Sojlu, prenela je agencija Anadolija.

Grčki list Katimerini prenosi da je Čavušoglu u intervjuu za TGRT Haber 22. jula rekao:

“Nećemo čekati pred vratima EU. Sporazum o readmisiji i o bezviznom režimu biće na snazi u isto vrijeme.Čekanje pred vratima EU još 50 godina za Tursku nije mogućnost. Početkom avgusta ćemo objaviti nove inicijative u spoljnoj politici”, rekao je turski ministar.

Portparolka Komisije Nataša Berto rekla je o 24. jula u Briselu da su dvije strane još privržene implementaciji “zajedničke izjave” i dodala da je primjena sporazuma EU-Turska uslov za viznu liberalizaciju, piše Katimerini.

Otkriće velikih rezervi gasa u istočnom Mediteranu podstaklo je trku do tih podvodnih resursa i dovelo do spora između Turske i Kipra, članice EU koja takođe planira da pojača istraživačke aktivnosti u tom dijelu mora.

Turska vlada je prošle nedjelje saopštila da će nastaviti aktivnosti u kiparskim vodama i da će poslati još jedan brod.

U tom dijelu Sredozemlja već su tri turska broda za istraživanje gasa.

EU je zatražila od Turske da zaustavi “nelegalno” bušenje kojim bi mogla da naruši suverenitet Kipra.

Novi grčki ministar odbrane Nikos Panagiotopulos rekao je da je ilegalno tursko istraživanje gasa u vodama Kipra test za kredibilitet EU kao zaštitnika energetskih interesa članica na Mediteranu, javila je agencija AP.

Panagiotopulos je poslije razgovora sa kiparskim ministrom odbrane 19. jula rekao da Grčka prati turske aktivnosti u vodama u kojima Kipar ima eskluzivna ekonomska prava sa “velikom zabrinutošću”.

Izvor: Beta

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže