Životni stil

Turska naučnica istražuje Antarktik i pomaže u otkrivanju tajni Marsa

Off 31
Foto: Anadolija
U okviru istraživačke misije na Antarktiku, turska naučnica Yagmur Gunes istražuje uzorke stijena i jezera koji predstavljaju model za naučna istraživanja Marsa, te kako prenosi Anadolija, na taj način doprinosi u otkrivanju tajni “crvene planete”.

Gunes je istakla da se trenutni naučni tim, pod vodstvom Nurgul Celik Balci, usredotočio na istraživanje antarktičkih elemenata koji imaju slična geotermalna svojstva kao minerali čije postojanje je otkriveno i na Marsu.

“Skoro dva mjeseca smo proveli mjereći i prikupljajući uzorke sa stijena i jezera na Antarktiku. U narednom periodu ćemo te uzorke podvrgnuti detaljnom ispitivanju u laboratoriji Tehničkog univerziteta u Istanbulu”, rekla je Gunes.

Kako je rekla, posljednja istraživanja na Marsu otkrila su postojanje nekih produkata isparavanja koji su nazvani evoparitima, te će ovim istraživanjem u značajnoj mjeri biti odgovoreno na pitanja o prošlosti Marsa.

Njen zadatak na Antarktiku je da utvrdi hemijske, fizičke i moguće biološke procese kojima su podvrgnute stijene i tlo.

“Ovo istraživanje obuhvata geologiju, geohemiju, biologiju i klimatske promjene. Cilj je da se otkriju uzročno-posljedične pojave tih procesa i otkriju eventualni biološki i drugi tragovi, a sve to je važno za bolje shvatanje prošlosti Marsa”, istakla je Gunes.

Gunes je članica važne turske naučne misije na Antarktiku koja se sprovodi pod pokroviteljstvom Kancelarije turskog predsjednika i uz podršku Ministarstva industrije i tehnologije Turske. Koordinaciju cijele misije vrši Centar za antarktička istraživanja sa Tehničkog univerziteta u Istanbulu.

Kao iskusni ekspert iz oblasti geologije Gunes je učestvovala i u brojnim misijama u antarktičkim naučnima bazama Čilea, Belgije, Južne Koreje i Kolumbije.

Related Posts