fbpx
BiH, Sport

Tuka prvi, Pezer treći na Međunarodnom atletskom mitingu Zenica 2019

Off 335
Foto: Haris Badzic - Anadolu Agency

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka osvojio je prvo mjesto u trci na 800 metara na 10. Međunarodnom mitingu “Zenica 2019”, sa vremenom 1,46,23. Mesud Pezer je bio treći u bacanju kugle sa najdužim hicem 20,81 metara. U Zenici je danas nastupila i Ivana Španović, dvoranska prvakinja Evrope, koja je očekivano osvojila prvo mjesto u skoku u dalj. 

Tok dešavanja na 10. Međunarodnom atletskom mitingu u Zenici:
  • Tuka najbrži na 800 m sa vremenom 1,46,23. Ovim trijumfom, nažalost, još uvijek nije uspio osigurati normu za Svjetsko prvenstvo u Dohi koja iznosi 1:45,80.

  • Očekuje se glavni događaj današnjeg programa na “Kamberović Polju” – nastup Amela Tuke u trci na 800 metara.
  • Velika nada bh. atletike, mladi Maid Redžić pobijedio je u skoku u vis s novim ličnim rekordom 2.20 metara i ispunio normu za Evropsko prvenstvo za mlađe seniore u Švedskoj.
  • Aktuelna evropska prvakinja Ivana Španović osvojila je prvo mjesto u disciplini skok u dalj. Ona je do pobjede u Zenici stigla skokom 6,57 m iz druge serije. Zanimljivo, Španović je od šest pokušaja imala samo jedan uspješan skok uz pet prestupa, ali joj je i to bilo dovoljno za trijumf.

  • Luksemburžanin Bob Bertemes prvi u bacanju kugle na najdužim hicem 21,29, Filip Mihaljević iz Hrvatske drugi sa rezultatom 21,03, Mesud Pezer je u posljednjoj seriji bacio kuglu na 20,81 i osvojio treće mjesto, ostvarivši rekord sezone. Peto mjesto zauzeo je Kemal Mešić s 20.09, sedmi je bio Hamza Alić s 19.68, a deveti Aleksandar Novaković s 18.14 metara.

  • Ivana Španović, aktuelna evropska dvoranska prvakinja u skoku u dalj, prestupila je u prvoj seriji.
  • Na programu je disciplina bacanje koplja. Nastup bh. predstavnika Dejana Mileusnića:

  • Počinje takmičenje u bacanju kugle. Bosnu i Hercegovinu u ovoj disciplini predstavljaju Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer. Hamza Alić je bacio kuglu na 19,68 u šestoj seriji. Pogledajte prvi hitac Mesuda Pezera, 20,47:

  • Na stadionu “Kamberovića polje” u toku je svečana ceremonija otvaranja 10. Međunarodnog atletskog mitinga Zenica.
  • Počeo je takmičarski dio programa na atletskom mitingu u Zenici. Pogledajte trku na 100 m sa preponama za žene.


 


Na 10. Međunarodnom atletskom mitingu Zenica 2019 nastupaju 152 takmičara iz 25 zemalja. U organizacionom odboru ističu da samo ovaj podatak zapravo govori da je zenički atletski miting ponovo najznačajnije sportsko takmičenje u Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou.


Related Posts