fbpx
EU, Vijesti

Tročanji komesar za proširenje, Šujica potpredsjednica Komisije za demokraciju i geografiju

Off 75
Ursula von der Leyen (Foto: Twitter - Arhiv)

Novoimenovana predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen objavila je podjelu resora u novom sastavu Evropske komisije u kojem će biti 13 žena i 14 muškaraca. Nekadašnji ministar pravde Mađarske Laslo Tročanji bit će novi evropski komesar za susjedstvo i proširenje.

Predstavljajući u Briselu svoj tim i novu strukturu Komisije, Ursula fon der Lajen je rekla da nova Evropska komisija odražava prioritete i ambicije postavljene u političkim smjernicama.

Prije nego što i zvanično budu postavljeni u sastav Evropske komisije 1. novembra, o listi budućih komesara i njihovim portfeljima raspravljat će Evropski parlament.


Novi koledž imat će osam potpredsjednika, uključujući visokog predstavnika za spoljnu politiku Žozepa Borela.

Duplu funkcije imat će tri potpredsjednika, koji će biti i komesari i potpredsjednici zaduženi za ključne teme agende Urusule fon der Lajen. To su Frans Timermans, Margrete Vestager i Valdis Dombrovskis.

Timermans (Holandija) će koordinisati rad na Evropskom zelenom sporazumu i vodit će politiku klimatske akcije.

Vestager (Danska) će kooridinisati poslove oko digitalne agende i biti komesarka za konkurenciju.

Dombrovskis (Letonija) će koordinisati rad na ekonomiji koja radi za ljude i bit će komesar za finansijske usluge.


Ostali potpredsjednici:

Žozep Borel (Španija) će biti visoki predstavnik za spoljnu i politiku bezbednosti Evropske unije.

Vera Jurova (Češka) će biti zadužena za vrijednosti i transparentnost.

Margaritis Shinas (Grčka) bit će zadužen za zaštitu evropskog načina života.

Maroš Šefčovič (Slovačka) će biti zadužen za međuinstitucionalne odnose i predviđanje.

Dubravka Šuica (Hrvatska) će se baviti demokratijom i demografijom. Ona će u ime Komisije raditi i na Konferenciji o budućnosti Evrope.

Komesari:

Johanes Han (Austrija) bit će zadužen za budžet i administraciju i direktno će podnositi izvještaj predsjednici Evropske komisije.

Didije Rejnders (Belgija) bit će zadužen za pravdu, uključujući pitanje vladavine prava. On je advokat i bivši begijski ministar finansija, ministar spoljnih i evropskih poslova i ministar odbrane.

Marija Gabrijel (Bugarska) dobit će portfelj “inovacije i mladi”. U aktuelnoj Komisiji, ona je evropska komesarka za digitalno društvo.

Stela Kiriakides (Kipar) bit će evropska komesarka za zdravstvo. Ona je psiholog sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti socijalnih poslova, zdravstva i prevencije kancera.

Kadri Simson (Estonija) bit će zadužena za energetiku. On je dugogodišnji poslanik estonskog parlamenta i ministar ekonomije i infrastrukture.

Juta Urpilainen (Finska) dobit će portfelj “međunarodno partnerstvo”. Ona je ministarka finansija i dugogodišnja članica spoljnopolitičkog odbora Parlamenta Finske. Radila je i kao specijalna izaslanica u Etiopiji.

Silvi Gular (Francuska) će kao komesarka za unutrašnje tržište raditi i na industrijskoj politici i jedinstvenom digitalnom tržištu. Takođe će biti zadužena za novi Generalni direktorat za odbrambenu industriju i svemir.

Laslo Tročanji (Madjarska) dobit će portfelj “susjedstvo i proširenje”.

Fil Hogan (Irska) bit će komesar za trgovinu. Sada je evropski komesar za poljoprivredu.

Paolo Đentiloni (Italija) bit će komesar za ekonomiju. On je bivši italijanski premijer i ministar spoljnih poslova.

Virginijus Sinkevičius (Litvanija) dobija portfelj “prirodna sredina i okeani”. On je litvanski ministar ekonomije i inovacija.

Nikolas Šmit (Luksemburg) bit će komesar za radna mjesta. On je nacionalni ministar za zapošljavanje i rad i evroposlanik.

Helena Dali (Malta) dobila je portfelj “ravnopravnost”. Radila je kao ministarka za socijalni dijalog, potrošače i građanska prava, kao i za evropske poslove i ravnopravnost.

Januš Vojćehovski (Poljska) dobio je portfelj poljoprivrede. Bio je dugogodišnji član odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta, a sada je član Evropskog revizorskog suda.

Eliza Fereira (Portugal) dobija portfelj “kohezija i reforme”. Sada je viceguvernerka Banke Portugala. Bila je evroposlanica, ministarka za planiranje i ministarka za prirodnu sredinu.

Rovana Plumb (Rumunija) bit će komesarka za transport. Ona je evroposlanica i bivša ministarka za životnu sredinu, ministarka rada, ministarka obrazovanja i ministarka transporta.

Janez Lenarčič (Slovenija) bit će evropski komesar za upravljanje krizama. Bio je državni sekretar za spoljne poslove i saradjivao sa UN, OECD i EU.

Ilva Johanson (Švedska) je dobila portfelj unutrašnjih poslova. Ona je ministarka zapošljavanja i bivša ministarka obrazovanja, ministarka zdravlja i poslanica švedskog parlamenta.

Izvor: Beta

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže