BiH, Ostali sportovi, Sport

Trebinjske lađe zaplovile Trebišnjicom

Off 55
Foto: Dragana Mihić/BHRT

U Trebinju je danas otvoren revitalizovani dok na rijeci Trebišnjici odakle je zaplovilo deset tradicionalnih lađa, čime je proširena turistička ponuda ovog grada.

Više detalja donosi novinarka BHRT-a Dragana Mihić:

Lađe, koje su svojevremeno bile atrakcija na Trebišnjici, po starim nacrtima je napravio majstor Arif Čustović u okviru projekta “Život na granici BiH-Crne Gore stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije” u koji je uloženo 330.000 evra.

Koordinator projekta Miljan Vuković naveo je da će narednih nekoliko dana biti besplatna vožnja barkama, a nakon toga će se naplaćivati.

On je dodao da je ovim projektom je u ranijem periodu obuhvaćeno više aktivnosti.

“Osim lađa valorizovano je 40 kulturno-istorijskih objekata i lokacija, a kulturno-istorijsko blago na području Hercegovine stavili smo u turističku funkciju”, rekao je Vuković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je ovaj projekat naročito važan za Trebinjce, jer će obogatiti turističku ponudu grada, a ima i kulturni i infrastrukturni značaj.

Samostalni savjetnik u Sekretarijatu za projekte i investicije opštine Nikšić Milijana Kovač rekla je da, osim promovisanja turizma, ovaj projekat prekogranične saradnje ima još jednu značajnu komponentu, a to je jačanje prijateljskih odnosa i stvaranja osnove za nastavak saradnje BiH i Crne Gore.

Šef kooperacije u delegaciji Evropske unije Rikard Maša rekao je da EU uvijek rado podržava ovakve projekte prekogranične saradnje, jer ljudi u pograničnim područjima imaju iste planove i ciljeve.

Projekat “Život na granici BiH-Crne Gore stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije” finansirala je EU, a sufinansirale su ga Kulturni centar i grad Trebinje, te Centar za kulturu Plužine u Crnoj Gori.

Related Posts