Svijet

Tornjevi i vanjska struktura Notre-Dame spašeni

Off 381
Notre Dame fire
Foto: Alexandre Fremont

Požar u katedrala Notre-Dame u Parizu. Požar je izbio u potkrovlju katedrale nakon čega su se urušili krov i zvonik na građevini. U toku je velika akcija gašenja požara, a uzrok nesreće nije poznat. Izgorjele su dvije trećine krova, a vatrogasci vjeruju da je spašena konstrukcija.

EN DIRECT – Incendie à Notre-Dame de Paris

EN DIRECT – Incendie à Notre-Dame de Paris

Gepostet von BFMTV am Montag, 15. April 2019

Pogledajte rušenje jednog od zvonika:

Veliki dim nadvio se iznad Pariza, a prema fotografijama sa društvenih mreža, čuvenu parišku katedralu Notre-Dame zahvatio je požar. Vatra je prvo izbila u potkrovlju i krovu građevine i širi se po konstrukciji. Potom se urušio toranj, kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

U toku je velika operacija gašenja požara, a područje oko katedrale je evakuisano, saopštila je pariška vatrogasna jedinica, prenosi RT.

Raspoređene su snage koje pokušavaju da izvuku vrijedna umjetnička djela iz crkve.

“Sve gori. Gori spoljašnji dio konstrukcije koji datira iz 19. vijeka na jednoj strani i iz 13. vijeka na drugoj strani. Neće ništa ostati”, izjavio je portparol katedrale Andre Fino.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron zbog požara je otkazao ranije najavljeno obraćanje naciji.

“Izgorio je dio nas”, napisao je na Twitteru francuski predsjednik, koji je u međuvremenu stigao na mjesto nesreće.


Video snimci i fotografije na društvenim medijima pokazuju oblak dima koji se diže u zrak iznad 850 godina starog objekta. Dopisnik agencije Reuters javio je da je plamen zahvatio dijelove pored dva zvonika. 

 

Foto: AFP

“Užasan požar traje u katedrali Notre Dame u Parizu”, objavila je gradonačelnica Anne Hidalgo na Twitteru.


Uzrok požara još nije poznat, ali vatrogasci pretpostavljaju da bi mogao biti povezan s radovima na renoviranju crkve.


Na požar su putem društvenih mreža reagirali Donald Trump, londonski gradonačelnik Sadiq Khan, njemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi svjetski zvaničnici koji su ponudili pomoć Francuzima.

Foto: Twitter

Katedrala Notre-Dame je poznata širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za arhitekturu. Na spisku je svjetske baštine UNESCO-a.

Zgrada, koja datira još iz 12. stoljeća, spomenuta je u klasičnom književnom djelu Viktora Hugoa „Zvonar crkve Notre Dame“, a svake godine privuče milione turista, prenosi Al Jazeera Balkans.

U toku su bili radovi na renoviranju, a bronzane statue su izmještene prošle sedmice zbog radova.

Prošle godine Katolička crkva u Francuskoj je pozvala na hitnu obnovu i izdvajanje sredstava kako bi se crkva Notre-Dame spasila od propadanja.

Related Posts