fbpx
Svijet, Vijesti

Toplotni udar pogodio Pakistan i Indiju: Evidentirane rekordne temperature, na desetine mrvih

Off 25
Foto: Arhiv

Snažan toplotni udar pogodio je jug Pakistana uz temperature do 45 stepeni Celzijusa, prisilivši stanovnike da ostanu kod kuća i spasilačke službe da budu pripremne za moguće intervencije.

Ekstremne temperature su također zabilježene i u susjednoj Indiji, prenosi agencija Anadolija.

Najviše je pogođen lučki grad Karachi, gdje su stotine ljudi odvedene u bolnice sa simptomima toplotnog udara, kazao je novinarima lokalni službenik zdravstva Nasir Durrani.

Meteorolog Sardar Sarfraz je upozorio građane da bi temperature u tom gradu mogle porasti i do 50 stepeni.

Pakistanske vlasti su formirale na desetine centara za ljekarsku pomoć diljem južne provincije Sindh, u kojoj temperature dosežu do 45 stepeni.

Indija se također tokom posljednje dvije sedmice bori s toplotnim valovima uz temperature između 40 i 50 stepeni u pojedinim dijelovima zemlje.

U New Delhiju je u utorak zabilježeno 48 stepeni, što je najveća temperatura u historiji tog grada, dok je u Churu, gradu u saveznoj državi Rajahastan, također zabilježen rekordan 51 stepen.

Državna agencija za upravljanje katastrofama Indije je saopćila da je u toj zemlji od velikih vrućina ove godine umrlo najmanje 36 osoba, a lokalni mediji procjenjuju da ima više od 100 žrtava.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže