fbpx
Vijesti

Tegeltija – Wigemarku: Problem nedostajućeg sistema provjere prošlosti sudija i tužilaca

Off 20

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija uputio je odgovor na dopis šefa Delegacije i Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Larsa-Gunnara Wigemarka, u kojem je ukazivao na problem produženja mandata dodatnom sudiji Kantonalnog suda u Sarajevu Huseinu Delaliću.

Tegeltija navodi da dijeli zabrinutosti sadržane u pismu, napominjući da je još krajem 2017. godine ukazivao javno na problem nedostajućeg sistema provjere prošlosti prilikom donošenja odluka o imenovanju sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini.

“Želim da Vas obavijestim da sam još krajem 2017. javno ukazivao na problem nedostajućeg sistema provjere prošlosti (background check) prilikom donošenja odluka o imenovanju sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini te predvidio mogućnost ovakvih situacija. Upravo zbog toga insistirali smo na inkorporaciji sistema provjere prošlosti (background check) u sistem imenovanja sudija i tužilaca. Povodom toga Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine je i donio zaključke koji su, u to vrijeme, bili osporavani u javnosti, vjerovatno uslijed nerazumijevanja dubine problema i svih konsekvenci koje taj nedostatak sistema može proizvesti”, naglašava Tegeltija.

Tegeltija je podsjetio i da je Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a sudiju Delalića suspendovala sa dužnosti, do okončanja disciplinskog postupka, radi sakrivanja podataka o ranijoj osuđivanosti istog.

“Nakon okončanja disciplinskog postupka i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti predmetnog slučaja, Disciplinska komisija će donijeti konačnu odluku”, najavio je Tegeltija.

U pogledu produženja mandata dodatnog sudije, Tegeltija obavještava Wigemarka da se ovdje nije radilo o imenovanju koje prolazi kroz konkursnu proceduru, nego produženju mandata.

“Samo imenovanje istog na prvu pravosudnu funkciju, nakon provedene reforme, bilo je 1. januara 2004. godine na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, da bi isti dana 1. augusta 2011. godine bio imenovan na poziciju dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, od kada mu je svake dvije godine produžavan mandat dodatnog sudije. Prilikom produžavanja mandata ne provodi se posebna konkursna procedura, nego se isti produžava na osnovu prijedloga predsjednika suda koji ukazuje da još postoji potreba za dodatnim sudijom te potvrde nadležnog ministarstva o obezbjeđenju finansijskih sredstava za dalje finansiranje dodatnog sudije, nakon čega Komisija za pravosudnu upravu daje prijedlog za produženje mandata dodatnom sudiji. Na osnovu ovih parametara dolazi do produženja mandata dodatnim sudijama, koji se samo jednom imenuju i to je u ovom slučaju bilo 1. augusta 2011. godine”, kaže Tegeltija.

On dalje navodi da je nakon pregleda transkripta sjednice ustanovio da na sjednici VSTS-a, na kojoj se odlučivalo o produženju mandata dodatnom sudiji Huseinu Delaliću, članovi tog vijeća nisu bili obaviješteni o disciplinskom postupku i njegovom predmetu tužbe protiv imenovanog, tako da su odluku o produženju donijeli nemajući to saznanje.

Tegeltija, također, obavještava Wigemarka da prilikom procedure produženja mandata dodatnim sudijama sastavni dio propratnih materijala ne čine podaci o tekućim disciplinskim postupcima i predmetima tih disciplinskih tužbi, te da je uslijed svega toga došlo je do produženja mandata Huseinu Delaliću.

Izvor: Fena

Related Posts