fbpx
Svijet, Vijesti

Svjetski dan borbe protiv tgovine ljudima – Žene i djevojčice najčešće žrtve

Off 64
Foto: Ilustracija/ Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Žene i djevojčice su najčešće žrtve globalne trgovine ljudima, podaci su UN-ovog ”Globalnog izvještaja o trgovini ljudima 2018.”.

Među žrtvama trgovine ljudima širom svijeta, 49 odsto su žene, a 23 odsto djevojčice. Muškarci čine 21, a dječaci sedam odsto žrtava.

S ciljem zaštite prava žrtava i podizanja svijesti javnosti, Ujedinjene nacije su 2013. godine 30. jul proglasili ”Svjetskim danom borbe protiv trgovine ljudima“.

Iako postoje različite brojke kada je riječ o broju žrtava trgovine ljudi, činjenica je da usljed političke nestabilnosti i loših ekonomskih uslova dolazi do povećanja ovog problema.

UN-ov izvještaj pokazuje da je 59 odsto žrtava prisiljeno na seksualnu eksploataciju, a 34 odsto na prisilni rad.

Prema podacima koji su navedeni u Izvještaju, žene i djevojčice su najčešće žrtve seksualne eksploatacije, dok su muškarci i dječaci u većini slučajeva izloženi prisilnom radu.

Foto: Aldıjana Hadžıć – Anadolu Agency

Slučajevi seksualne eksplotacije najčešći su u zemljama Središnje Amerike i Karibima, a slijede Sjeverna Amerika i Jugoistočna Evropa. Najmanje slučajeva zabilježeno je u Istočnoj Africi i Sjevernoj Africi.

Sa druge strane, slučajevi prisilnog rada najzastupljeniji su u Južnoj Africi, a slijede Istočna Afrika i zemlje Zaljeva. Područja s najmanje slučajeva su Sjeverna Afrika i Centralna Amerika i Karibi.

Izvor: Ahmet Furkan Mercan/ Anadoly Agency/BHRT

Related Posts