fbpx
Berza

Svjetske berze: Cijene nafte pale šestu sedmicu zaredom

Off 29
Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su šestu sedmicu zaredom, jer se ulagači boje da će zbog usporavanja rasta privrede oslabiti potražnja za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice je pala 4,6 posto, na 66,76 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,6 posto, na 56,46 dolara, novu najnižu razinu od marta.

Od augusta do početka oktobra cijene su nafte snažno rasle, te dostigle najviše razine u gotovo četiri godine, jer su se ulagači plašili oštrog pada izvoza nafte iz Irana, nakon što su SAD uvele sankcije na iranski naftni sektor.

U proteklih šest sedmica cijene su nafte potonule više od 20 posto jer najveći svjetski proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz nije pao onoliko koliko su se ulagači plašili, prenosi SEEbiz.

Osim toga, svi posljednji podaci upućuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda, zbog čega se očekuje da će potražnja za energentima oslabiti.

Nakon što se nedavno pokazalo da je u trećem tromjesečju usporen rast u SAD-u i Kini,prošle sedmice objavljeno je da japanska privreda, u proteklom kvartalu pala za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Njemačka privreda je u trećem tromjesečju na godišnjoj razini porasla 1,1 posto, no u odnosu na prethodni kvartal palo je 0,2 posto, što je njegov prvi pad od 2015. godine.

S druge strane, proizvodnja nafte u SAD-u dosegnula je prošle sedmice novu rekordnu razinu od 11,7 miliona barela dnevno.

Uz to, u petak jekompanija “Baker Hughes” objavila da je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao već peti put u posljednjih šest sedmica, za dva postrojenja, na njih ukupno 888, najviše od marta 2015. godine. A to znači da se i dalje može očekivati rast američke proizvodnje.

Zbog toga drugi veliki proizvođači, kao što je Saudijska Arabija, najavljuju smanjenje proizvodnje.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastat će se 6. decembra u Beču kako bi dogovorile proizvodnu politiku za idućih šest mjeseci.

Saudijska Arabija, vodeća članica OPEC-a, želi da ta organizacija smanji proizvodnju za oko 1,4 miliona barela dnevno, što odgovara oko 1,5 posto ukupne globalne ponude.Saudijci žele da i Rusija smanji proizvodnju, ali Moskva se tek treba službeno obvezati na sudjelovanje u zajedničkoj akciji.

Većina analitičara očekuje da će OPEC uskoro početi smanjivati proizvodnju jer strahuje od reprize 2014. godine kada su cijene nafte oštro pale zbog znatno veće ponude u odnosu na potražnju.

Naznake smanjenja proizvodnje mogle bi potaknuti skok cijena, smatraju neki analitičari, posebno u slučaju još dubljeg pada proizvodnje u Venecueli i Libiji.

Krajem prošle sedmice cijene nafte su se djelimično stabilizirale, nakon oštrog pada tokom posljednjih sedmica.

Related Posts