fbpx
BiH, Ekonomija, Vijesti

Sumnjive transakcije u ArcelorMittalu

Off 86

Pod lupom Poreske uprave Republike Srpske je 270 miliona prometa između rudnika ArcelorMittal iz Prijedora i Željezare u Zenici, zbog transfernih cijena koje su niže od tržišnih, čime se osim utaje poreza umanjuje dobit zajedničkom preduzeću u kojem je 49 odsto kapitala RS-a. U poreskoj kontroli od 2010. do 2012. godine je utvrđeno dodatnih 49 miliona KM poreza na dobit na šta se „ArcelorMittal“ žalio Republičkom Ministarstvu finansija.

Poreska uprava Republike Srpske okončala je tender za izbor konsultanske kuće za izradu studije transfernih cijena na osnovu koje bi se radile poreske kontrole i utvrdila zakonitost prometa između rudnika i željezare. Jedan od ponuđača je uložio žalbu na izbor najpovoljnijeg ponuđača i postupak je u toku. U međuvremenu, Poreska uprava kontroliše promet Mittala od 2013. do 2018.godine.

U ArcelorMittalu ne priznaju nalaze poreskih inspektora i tvrde da je poslovanje transparentno, u skladu sa pozitivnom legislativom i međunarodnim standardima. Nadležni u Mittalu nisu željeli pred kameru, već su iz Odjela za komunikacije pismeno odgovorili.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ima rok od mjesec dana da se izjasni o žalbi ponuđača. Rok za izradu studije nakon potpisivanja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem je 45 dana, koja se dostavlja Mittalu na izjašnjavanje. Nakon toga ce se konačno utvrditi je li 270 milionaprometovano po zakonu ili je po srijedi utaja poreza i dobiti.

Izvor: BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže