BiH, Sud i tužilaštvo, Vijesti

“Sudsku vlast u BiH dovesti u evropske i svjetske standarde”

Off 37
Foto: Anadolija

Suci i tužioci u Bosni i Hercegovini trebaju krenuti ispočetka i sudsku vlast u zemlji dovesti u evropske i svjetske standarde, rečeno je danas u Sarajevu na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi “Ne/uspjeh reformi sudske vlasti”.

Uvodničar je bio advokat i nekadašnji sudija Suda Bosne i Hercegovine Vlado Adamović, koji je ocijenio da Bosna i Hercegovina danas ima zakonodavstvo koje daje preduslove da sudska vlast bude odvojena od politike, a da je ovo što je trenutno evidentirano kao problem posljedica neadekvatne primjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

“Mi imamo zakonodavstvo koje je dalo preduvjete da sudska vlast bude odvojena od politike. Tu nema dileme”, rekao je Adamović.

On je ocijenio da je ono što je evidentirano kao trenutni problem, u osnovi, neprimjena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, odnosno neadekvatna primjena.

Smatra je kako je zbog toga mnogo lakše identificirati gdje je problem.

“Suci u ovoj državi su započeli sudačke reforme uz pomoć stranaca, što ljudi malo znaju, obično se misli da je obratno. Suci u ovoj zemlji nisu tu reformu proveli u više etapa na zadovoljavajući način”, rekao je Adamović, prenosi Agencija Anadolija.

Dodao je kako će danas apelirati da suci i tužioci “restartuju svoje ponašanje” i krenu ispočetka te sudsku vlast u zemlji dovedu u evropske i svjetske standarde.

“To je preduvjet da bi se država uopće mogla graditi”, rekao je Adamović.

Related Posts