Svijet, Vijesti

Sudan: U neredima poginulo najmanje 60 osoba

Off 30
Foto: AFP, arhiva

Najmanje 60 demonstranata je poginulo u intervenciji sudanske vojske u glavnom gradu Kartumu, dok je povrijeđeno nekoliko stotina osoba, objavio je u Centralni komitet ljekara Sudana (CDC).

CDC je saopštio da su snage sigurnosti prilikom intervencije na demonstrante usmrtile najmanje 60 osoba.

Do eskalacije nasilja došlo je nakon što su sudanske snage započele akciju čišćenja platoa ispred Generalštaba na kojem je smješten glavni demonstrantski kamp. Organizatori višesedmičnih protesta i očevici tvrde da je vojska upotrijebila prekomjernu silu kako bi rastjerala mirne demonstrante, a da je koristila i vatreno oružje, javlja Anadolu Agency (AA).

Prelazno vojno vijeće (TMC) odbacuje navode da pokušava rastjerati demonstrante. Iz TMC-a tvrde da se demonstranti slobodno kreću platoom na kojem protestuju, a da su sudanske snage izvele raciju u jednoj regiji nedaleko od platoa.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Evropske unije su pozvale na hitnu obustavu upotrebe sile nad demonstrantima i smirivanje situacije.

Nakon višemjesečnih antivladinih protesta, vojska Sudana je u aprilu svrgnula predsjednika Omara al-Bashira, koji je vladao tom afričkom zemljom od 1989. godine.

Vojska je osnovala Prelazno vojno vijeće koje bi trebalo upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine. Opozicija se protivi vladavini TMC-a i traži hitno formiranje civilne vlasti u toj afričkoj zemlji.

Related Posts